Sport

Volleyballers Draisma Dynamo voor 15de keer landskampioen van Nederland

Foto: fotohoogendoorn.nl

De volleyballers van Draisma Dynamo zijn voor de derde achtereenvolgende keer landskampioen geworden. In een eenzijdige play-offserie tegen Active Living Orion uit Doetinchem won de Apeldoornse ploeg van Redbad Strikwerda ook de derde wedstrijd.

Daarmee kwam de finalestrijd om de landstitel al na drie wedstrijden, waarvan er twee in Doetinchem werden gespeeld, tot een einde. Dat mocht toch wel een verrassing worden genoemd. Active Living Orion had immers de A-poule als winnaar afgesloten en van de vier duels met Draisma Dynamo dit seizoen er drie gewonnen.

Wegvallen ervaring

Maar die statistieken bleken niks waard in de play-offs. Draisma won de eerste wedstrijd in Doetinchem met 3-0, daarna thuis met dezelfde cijfers en stond de ploeg vandaag in het derde gewonnen duel slechts één set (26-24) af. In de eerste, derde en vierde set was het verschil overduidelijk in Apeldoorns voordeel (21-25, 15-25 en 16-25).

“Ik ben zo trots op deze jongens. Dat we ondanks het wegvallen van veel ervaring tijdens het seizoen dit hebben bereikt”, zei aanvoerder Joris Berkhout na afloop. Dynamo raakte vroeg in het seizoen Tijmen Laane kwijt met een zware blessure en in de verloren bekerfinale begin april tegen Samen Lycurgus scheurde Ramon Martinez Gion een achillespees af. Berkhout: “Dat waren onze ervaren spelers dit seizoen. Maar ze bleven ons ondersteunen met tips, die deze jonge ploeg in het veld goed uitvoerde. Het voelde daardoor alsof ze nog voor honderd procent bij het team zaten.”

Opbouwen

Ook coach Redbad Strikwerda deelde complimenten uit voor de wijze waarop zijn jonge team ‘dit maar mooi geflikt heeft’. “Voor mij is dit de meest bijzonder landstitel van allemaal omdat we echt van begin af aan een nieuw team met vijf nieuwe basisspelers hebben moeten bouwen.”

Het is de vijftiende landstitel in totaal voor Draisma Dynamo. Daarmee is de club uit Apeldoorn recordhouder in het Nederlands clubvolleybal. De eerste werd, ook op 30 april, gewonnen in 1991.

Uitslag derde wedstrijd:

Active Living Orion – Draisma Dynamo (1-3; 21-25, 26-24, 15-25, 16-25)

Uitslag serie play-offs: 3-0 in het voordeel van Draisma Dynamo