Sport

Vera pakt zilver op NK turnen

APELDOORN – Afgelopen zaterdag werd turnster Vera Jonker met haar clubteam Klaverblad TON Almelo tweede tijdens het Nederlandse Kampioenschap in Nijmegen. “Hoewel het op de balk minder goed ging bij ons drie – waardoor we wat punten hebben laten liggen en tweede zijn geworden – zijn we alsnog heel trots”, vertelt het Apeldoorns toptalent.

Vera turnt al acht jaar in Almelo en zit ook in de jeugd Oranjeselectie. Volgend jaar hoopt ze door te stromen naar het nationale seniorenteam. Ze heeft overigens weinig tijd om bij te komen van de wedstrijd in Nijmegen. Deze week vertrekt ze namelijk alweer met het Nederlandse Juniorteam naar Parijs om mee te doen aan het internationale turntoernooi van Blanc-Mesnil. Bij dit toernooi doen verschillende Europese landen mee. “We turnen daar een meerkamp, dus op alle vier de toestellen: sprong, brug, balk, vloer. Daarna hopen we ons nog te plaatsen voor de toestelfinales.” Vera vindt het gaaf om voor Nederland uit te mogen komen en om de concurrentie uit andere landen te zien. Hoe groot zij haar kans acht? “Het is van tevoren moeilijk in te schatten. Wij willen in ieder geval stabiel turnen en dan zien we vanzelf wel hoe goed de andere landen zijn.”

Apeldoorn is overigens nog een turntalent rijker. Afgelopen zomer is Ines van Son vanuit Den Haag naar Apeldoorn verhuisd om te kunnen trainen onder Frank Louter, ook de trainer van Vera. Dit 12-jarig talent reist iedere dag met Vera naar Almelo op en neer om 30 uur per week te trainen. Hun wekker gaat ’s ochtends om kwart over vijf, zodat ze om half acht in Almelo zijn. Acht uur ’s avonds zijn ze pas weer thuis. Ines turnt al een aantal jaar op hoog niveau. Zo is zij al drie jaar op een rij eerste geworden in de meerkamp tijdens het Nederlands Kampioenschap Turnen in Ahoy. Ook zit zij vanaf 2016 in het Jong Talenten team van Oranje.