Sport

Vera Jonker maakt debuut bij senioren Oranje

APELDOORN – Dit weekend maakte turnster Vera Jonker (16) haar debuut in de nationale senioren turnselectie bij de Flanders International Team Challenge in Gent. Voor Jonker is dit een belangrijke carrierèstap na haar deelname aan het jeugd europees kampioenschap in Glasgow vorige zomer. De Apeldoornse begon op 7-jarige leeftijd bij NTK en via de selectie van KDO meldde ze zich als 9-jarige bij Kalverblad TON in Almelo. Onder toptrainer Frank Louter en assistent Herbert Hoogers ontwikkelde hier een generatie topturnsters met Vera, Sara van Disseldorp, Laura de Witt en Astrid de Zeeuw; allen rond de 16 jaar. 

Er wordt veel van de dames gevraagd. Naast 30 trainingsuren in de week en regelmatig stages in Heerenveen, moet ook nog een middelbare school opleiding worden gevolgd op het Noordik in Almelo. Voor Vera betekent dit een standaard “werkdag” van 06:15 uur tot 19:45 uur.

In Gent vormen deze talenten samen met Naomi Visser, Lieke Wevers, Kirsten Polderman en Elze Geurts het team van de KNGU tijdens dit prestigieuze turnevenement met deelname uit 21 landen. Na een voorbereidende stage in Heerenveen en podiumtraining in Gent heeft bondscoach Gerben Wiersma twee teams samengesteld voor de teamwedstrijden op zaterdag en voor de finales op zondag.

Vera kwam uit in team 2 van Nederland samen met Lieke Wevers, Naomi Visser, Sara van Disseldorp en Laura de Witt. De dames wisten in deze wedstrijd Australië en België achter zich te laten in een zeer spannende competitie. Maar Nederland wist met een puntentotaal van 159.429 de eerste plaats te behalen; een geweldig resultaat tegen 21 landen. Vera wist zich individueel met 50.165 te eindigen op de 23ste plaats. Naomi Visser wist het hoogste aantal punten bij elkaar te turnen van 54.333 wat haar het goud opleverde.

Na deze wedstrijd zal Jonker zich gaan voorbereiden op het NK in Ahoy Rotterdam die wordt gehouden op zaterdag 22 en zondag 23 juni in het Topsport Paleis van Ahoy Rotterdam. Jonker wil hier het beste van zich laten zien. Vorig jaar wist zij het zilver te bemachtigen in de meerkamp op dit NK.