Sport

Van arena voor ‘stierenvechters’ tot vitaal sportpark voor iedereen

De Wormense Sport Vereniging (WSV) viert dit jaar driedubbel feest. Naast het 100-jarig bestaan van de voetbalafdeling en het 40-jarig bestaan van de badmintonafdeling, kreeg vrijwilliger Wilma Quack-Versloot een koninklijke onderscheiding. Onder leiding van voorzitter Dennis Wooning gaat de sportvereniging een sportieve toekomst tegemoet. Het doel: De Voorwaarts tot een vitaal sportpark maken.

Op 1 oktober 1919 werd aan de Muizenweg in Apeldoorn een nieuwe voetbalvereniging opgericht door J. van Zeist, F. Kamminga, H. Kamphuis en A.J. Smit. De vier heren noemden de vereniging Wormense Voetbal Vereniging (WVV). Op verzoek van de KNVB werd de naam later gewijzigd in Wormense Sport Vereniging. Deze naam draagt de vereniging vandaag de dag nog steeds met ere. Ruim 45 jaar later kreeg de club een eigen logo, dat in mei 2009 werd gemoderniseerd tot het huidige logo. Dit laatste met een knipoog naar de geuzennaam van de vereniging: Wormense StierenVechters.

In de afgelopen honderd jaar is WSV meerdere malen verhuisd. Op eigen kracht werd de vereniging steeds iets groter. Vijftien jaar geleden was de laatste verhuizing naar de huidige locatie aan De Voorwaarts. Het complex bestaat uit drie kunstgrasvelden, een voetbalveld met echt gras, een skeeler- en schaatsbaan, vier (beach)volleybalvelden, 15 kleedkamers, een sportzaal en ruime kantine. Algemeen voorzitter Dennis Wooning doet de deur in de kantine open naar het oude rokershok. Hier hebben verschillende vrijwilligers een museum gecreëerd. Samen met Dennis loop ik langs de geschiedenis van de vereniging. Hij wijst naar een foto. “In de jaren 60 liepen de voorzitters allemaal in strak pak met een stropdas. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.” In de ruimte staat ook een kledingrek met de verschillende tenues door de jaren heen. “Vroeger waren de shirts helemaal zwart, maar al snel kwam er wit bij.”

Omnisportvereniging

Sinds 1977 is voetbal niet meer de enige tak van sport voor de vereniging. “De toenmalige voorzitter stond erop dat we een Omnisportvereniging werden: een sportvereniging voor het hele gezin. Door de jaren heen werden volleybal, basketbal, badminton en dynamictennis toegevoegd aan het aanbod.” Als eigenaar van het grote complex aan De Voorwaarts biedt WSV onderdak aan steeds meer verenigingen. Zo huurt DNIJ (De Nieuwe IJsbaan) de schaats- en skeelerbaan en beachvolleybalvereniging Dynamo Beach de beachvolleybalvelden. Iedere dinsdag- en vrijdagochtend maakt de Bowlsclub Woods gebruik van de sportzaal. “Wij proberen steeds meer activiteiten overdag aan te bieden. Niet alleen voor jongeren maar ook voor ouderen. Bewegen is namelijk goed voor ouderen en ze zijn zo ook onder de mensen. Je voorkomt dat ze in een sociaal isolement raken. Dat vinden wij heel belangrijk.” Dit is terug te zien in hun meerjarenplan: Vitaal Sportpark De Voorwaarts. “Wij zijn door de gemeente Apeldoorn en door de Provincie Gelderland aangewezen als vitaal sportpark in Apeldoorn. We willen zoveel mogelijk de verbinding zoeken met de omgeving, door bijvoorbeeld bestaande voetpaden aan te laten sluiten met het terrein, zodat onder anderen hardlopers uit de wijk hierheen kunnen gaan. We willen een sociaal ontmoetingspunt zijn in de wijk en gemeente. Een plek waar alle lagen uit de samenleving terecht kunnen. Voor mensen met een beperking bieden we steeds meer gehandicaptensport aan, waaronder rolstoelbasketbal en sinds de zomer badminton. Wij ondersteunen maatschappelijke projecten. Zo loopt er momenteel zes man van zorgorganisatie ’s Heeren Loo rond. De dagbesteders staan achter de bar of helpen met het onderhoud van de vereniging. Zij maken onderdeel uit van de vereniging. Wij kunnen de hulp goed gebruiken en voor hen is het tevens een manier om structuur in hun dag te brengen.”

Bijdrage aan maatschappij

Dennis (47) is alweer drie jaar voorzitter van WSV. Daarnaast is hij ook voorzitter van hockeyvereniging HC Ares waar zijn dochters spelen. “Ik ben gestart met het voorzitterschap om iets terug te doen voor de maatschappij; ik sport zelf bij beide verenigingen niet.” Dennis komt uit de bankwereld en wil zijn expertise toepassen bij de amateurverenigingen. “Mijn ambitie is om Apeldoorn nog sportiever te maken. We zouden als verenigingen veel meer samen moeten werken; we hoeven niet zelf het wiel uit te vinden. Als we elkaar kunnen helpen en ondersteunen, waarom zouden we dat niet doen?”

Week lang feest

WSV heeft haar 100-jarig bestaan een week lang uitbundig gevierd. De week werd afgesloten met een groot gezamenlijk feest. “Iedere afdeling had zijn eigen dag. Op feestelijke wijze ging de badmintonafdeling bijvoorbeeld glow in the dark badmintonnen en er waren diverse clinics door Vitesse bij de voetbalafdeling. Op dinsdag hadden we een receptie. Wilma Quack-Versloot kreeg tijdens deze receptie een koninklijke onderscheiding. Zij is sinds 1980 vrijwilliger bij de badmintonafdeling en heeft door de jaren heen een hoop betekend voor de vereniging. Daarnaast werden vier mensen benoemd tot erelid. Onze vereniging draait op vrijwilligers en ze zijn nu belangrijker dan ooit. We willen onze waardering graag laten zien.”

Kijk voor meer informatie op www.wsvapeldoorn.nl.

Tags: