Sport

Uw orthopedisch chirurg: ‘Ze kan nu harder smashen dan ooit’

“Apeldoorn is een sportieve stad waar op hoog niveau gesport wordt. Op de afdeling orthopedie is er veel aandacht voor blessures. Tot voor kort hadden we voor sporters speciale, multidisciplinaire spreekuren op de sport-poli. Dat was zo’n succes dat we inmiddels een multidisciplinair medisch centrum hebben geopend in de FSG Sportcampus aan de Laan van Westenenk 4 in Apeldoorn. We zien daar de patiënt in een sportieve omgeving en indien nodig kan er gemakkelijk overleg volgen met een sportarts, instrumentenmaker of sportfysiotherapeut. Zo kunnen we sporters met lastige of hardnekkige blessures de beste behandeling garanderen.”

“Een van de eerste patiënten die ik daar zag was Sandra (27), een fanatiek volleybalster. Na een toernooi waarop ze intensief gespeeld heeft, kreeg ze veel pijn in haar schouder. Ondanks een weekje rust kwam de pijn tijdens de volgende wedstrijd terug. Ze voelde het vooral bij bovenhands strekken. Haar klachten kunnen op overbelasting of een peesscheuring duiden. Dat zijn veel voorkomende klachten bij bovenhandse sporten zoals tennis en volleybal. Overbelasting bestaat vaak uit een geïrriteerde pees en vocht in het slijmbeurs. Als je daar te lang mee doorloopt, kan uiteindelijk ook een peesscheuring ontstaan. Dat is ernstiger en daarom maken we meestal gelijk een echo van de schouder.”

Mocht het inderdaad om een scheuring gaan, dan laat ik soms ook een MRI-scan maken om goed in het schoudergewricht te kunnen kijken naar wat er aan de hand is. Soms is het nodig om een operatie te doen waarbij ik de pees weer vastzet. Nadeel is dat je na de operatie zes weken met je arm in een mitella zit. Gelukkig voor Sandra heeft ze bijtijds aan de bel getrokken. Op de echo is geen scheuring te zien en kan ik haar met een goed revalidatie-advies overdragen aan haar eigen fysiotherapeut. Vaak kun je met een andere techniek en trainingsmethoden goed uit de voeten. Het kost tijd om een andere balans en techniek aan te leren, maar het herstel na een operatie kost nog meer tijd. Als Sandra later bij mij op controle komt, zijn haar klachten weg. Ze heeft zelfs het idee dat ze harder kan smashen dan ooit.”

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www.orthopedie-apeldoorn.nl en www.gelresport.nl