Sport

Samengestelde menwedstrijd in unieke omgeving

UGCHELEN – Op zaterdag 1 en zondag 2 juni verzorgt de Vereniging Het Apeldoorns Aangespannen Paard De Kromme Zweppe voor de 38e keer een samengestelde menwedstrijd. Die vindt plaats op het hoofdterrein aan de Wezenweg/Otterloseweg, tegenover Van der Valk Hotel Apeldoorn de Cantharel in Ugchelen, en is vrij toegankelijk voor publiek.

Een samengestelde menwedstrijd bestaat uit drie proeven: een dressuurproef, een marathon en een vaardigheidsproef. Uit het hele land hebben menners met enkel-, twee- of vierspanpony’s of paarden zich aangemeld om te rijden in de unieke en mooie omgeving van Ugchelen. Er wordt gereden in de klassen L, M en Z en er is een hobbyrubriek voor eigen rijders zonder startkaart.

Dressuur en vaardigheid
Op zaterdag 1 juni worden de dressuur en de vaardigheid gereden. Bij de dressuurproef moet een groot aantal oefeningen in volgorde zo goed mogelijk gereden worden en dit wordt beoordeeld door een jury. Bij de vaardigheid moet iedere combinatie van menner en paard(en) zo snel mogelijk tussen pionnen doorrijden in de juiste volgorde zonder dat er ballen van de pionnen afvallen.

Marathon
Zondag 2 juni is de dag van de marathon. Deze bestaat uit drie trajecten, waaronder een hindernistraject met zes spectaculaire hindernissen. De deelnemers kunnen tijdens het rijden van de marathon genieten van de prachtige bossen rondom Ugchelen en aan het eind van het parcours zijn er zes mooie, spectaculaire hindernissen op het hoofdterrein, dat ook voor het publiek goed te bereiken is.

Essenstam Bokaal
Tijdens de wedstrijd rijden de eigen leden van De Kromme Zweppe voor het clubkampioenschap, dat gerelateerd is aan de Essenstam-Bokaal. Vorig jaar is Henk Garrits clubkampioen geworden; hij kwam uit in de klasse Z met zijn tweespan paarden en mocht de Essenstam Bokaal in ontvangst nemen. Claudio Fumagalli werd dressuurkampioen 2018; deze combinatie kwam ook uit in de klasse Z, tweespanpaarden. De enige echte heuse Kromme Zweppe werd vorig jaar gewonnen door Jaap van de Windt met zijn tandemspan in de klasse Z; dit was de beste meerspancombinatie.