Sport

Ron rent tegen de Parkinson

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding gaan zij trainen voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende maanden de uitdaging van twaalf min of meer ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). De acht-kilometerwedstrijd op 2 februari 2020 is onderdeel van de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Eén van hen is de 46-jarige Ron van de Steeg. Van nature al een heel sportief type, maar geen getrainde hardloper. De eerste weken van het trainingsprogramma zijn Ron uitstekend bevallen. “Ik heb zeker nog geen spijt, haha. Het is zoveel leuker om in een groep te trainen dan individueel. Bovendien ben ik dankzij de fantastische, professionele begeleiding door Dennis en het team van Isokin niet bang dat mijn knie weer gaat opspelen.” Want al vroeg in het traject kampte Van de Steeg met een geïrriteerde meniscus. “Wellicht toch overbelasting, misschien iets te hard van stapel gelopen. Nu weet ik waar ik op moet letten en gaat het over het algemeen goed met de looptraining en ook met de krachttraining.”

Van de Steeg meldde zich voor de loopgroep van het Silvana Running Team, omdat hij graag wat sportiefs wilde doen naast het toch al regelmatige fietsen. “Ruim een jaar geleden is Parkinson in mijn rechterarm gediagnosticeerd en daardoor werd het mountainbiken in de winterperiode lastig. Doordat ik soms pas laat kan reageren op situaties die om een scherpe reflex vragen, gladde wegen bijvoorbeeld, durf ik deze maanden de fiets niet op. Hardlopen is dan natuurlijk een uitstekend alternatief.”

De spierspasmen die Ron regelmatig parten spelen, vormen geen belemmering binnen het trainingsschema van de loopgroep. “Het is een progressieve ziekte, maar sportief bezig zijn kan het proces enigszins afremmen. Dat is natuurlijk een prima motivatie om zo actief in de weer te blijven.” Met deze motivatie is het al snel duidelijk dat hij geen ideale eindtijd in gedachten heeft voor de Acht van Apeldoorn. “Het sporten an sich is veel belangrijker voor me, alsook het groepsgevoel. We delen binnen het team veel met elkaar en dat geeft iedereen een enorme stimulans om er op 2 februari iets geweldigs van te maken.”

 

In een flow

Wat is het heerlijk hardlopen wanneer je vergeet dat je aan het hardlopen bent. Het moment dat je helemaal in jezelf gekeerd bent en aan helemaal niets denkt, behalve dat je voelt dat het voetpad onder je doorrolt. De tijd vliegt voorbij. Je bent helemaal in beslag genomen door het hardlopen en even verloor je het gevoel van bewustzijn. Je bent in het hier en nu. Je voelt elk blaadje, takje, steentje of stoeptegel onder je voet. Je armen zijn ontspannen en je hoofd is even helemaal uitgeschakeld.

Je was zo even in een flow waarin alles even stil stond, behalve jijzelf. Je kunt die flow oproepen door elke looptraining een uitdagend maar realistisch doel te stellen. Creëer flow – de mentale toestand waarin je helemaal opgaat in wat je op dat moment doet – door zo min mogelijk afleidingen. Doe dit door bijvoorbeeld alleen maar op gevoel te gaan hardlopen en te luisteren naar je ademhaling en je niet te veel laten afleiden door een hartslagmeter, GPS-horloge, tracking-app of muziekapparaat.

Zelf doe ik regelmatig een progressieve duurloop en zet alleen maar een stopwatch aan en bedenk voor mijzelf een start- en eindpunt. Ik visualiseer de route die ik ga lopen en bedenk hoe ik die ene heuvel op wil klimmen en weer wil afdalen. Ik speel met het tempo door me te laten leiden door mijn gevoel. Hoe dichter ik bij het eindpunt kom, hoe sneller ik ga lopen, maar altijd beheerst en niet tot het gaatje. Ik leer daarmee mijn energie goed te verdelen en echt heel goed naar mijzelf te luisteren. Zo kom ik heel snel in een flow!

Dennis Licht