Sport

Rode kaart beslissend bij derby aan de Winkewijert

APELDOORN – Van goed voetbal was nauwelijks sprake. Boeien deed de plaatselijke tweestrijd in de tweede klasse J tussen Columbia en Robur et Velocitas zondagmiddag desondanks tot het laatste moment. Met een rode kaart en een absente reservekeeper als beslissende factoren aan de zonovergoten Winkewijert.

Conform de regels stond de scheidsrechter ongetwijfeld in zijn recht door Marvin de Bont halverwege de tweede helft rood te tonen. De Robur-doelman kwam op de rand van het strafschopgebied inderdaad met de op hem afstormende Michael Langenbach in aanraking. Of er daadwerkelijk sprake was van het beletten van een scoringskans, mag daarentegen gerust discutabel worden genoemd.

De Bont baalde van zijn uitsluiting. “Er was geen sprake van een doorgebroken speler. Coen Donker stond nog naast me. Rood is een veel te zware straf. Daarvoor bij dat akkefietje met die nummer 22 gaf de scheidsrechter geen kaart”, vond de ‘zondaar’ niet geheel onterecht dat hem onrecht was aangedaan. “Dit zijn wel belangrijke punten”, verzuchtte De Bont. 

Dat meneer Zilverberg had verzuimd Columbia’s Roger Oonk na een overtreding een tweede gele kaart te tonen, getuigde van weinig consequentheid bij de arbitrage. Tegen die achtergrond bekeken trof het de bezoekers uit Kerschoten, die op dat moment met 0-1 voor stonden, extra hard. Met veldspeler Maarten Preusterink aansluitend als noodoplossing onder de lat, ging het helemaal mis met het voor behoud van het tweedeklasseschap strijdende Robur. Jordy Weijland en Stefan Derksen passeerden de keepende spits namens de thuisploeg en bogen Columbia’s achterstand om in een 2-1 zege. Onhoudbaar waren beide inzetten niet… 

De absentie van een reservekeeper kwam Robur et Velocitas zodoende duur te staan, wist Ewald de Boer naderhand.  “Onze reservedoelman was aan het spelen met het tweede. En omdat we wat blessuregevallen hebben met keepers uit de A-jeugd, hadden we geen keeper als wissel op de bank. Dat breekt ons voor een deel op. We hadden twee opties. Achteraf was de keuze die we maakten misschien de verkeerde. Die tegengoals waren heel zwaar. Die tweede was nota bene niet eens een kans. Er rest ons weinig anders dan op te staan en verder te gaan. In de vier wedstrijden die we nog hebben is het nog steeds ons doel om uit de nacompetitie weg te blijven”, aldus de Robur-coach. 

Bij Marco Onderberg overheerste bovenal opluchting. Na zes nederlagen en twee gelijke spelen boekte zijn in een vrije val geraakte Columbia eindelijk de eerste overwinning van het kalenderjaar 2018. “Ik was wel blij dat die jongens geen reservekeeper hadden meegenomen”, reageerde de Columbia-trainer gevat. “Na die tegengoal dacht ik: daar geen we weer. Bij onze tweede goal zat het eindelijk eens mee. Als je bij de winterstop eerste staat met twee punten voorsprong en dan zo’n serie neerzet als wij, word je natuurlijk niet gelukkig. Dan sluipt de angst erin. Deze overwinning geeft ons weer wat lucht.”