Sport

Prognose 2019: geen Froomeen Dumoulin, wie dan wél?

Helaas maakte een doodssmak in de Dauphiné een einde aan de ambitie van de Brit Chris Froome om de Tour de France voor de vijfde keer te winnen. Tom Dumoulin is aan zijn knie geopereerd en maakte vorige week bekend dat ook híj verstek laat gaan. Welnu, de een zijn blessure is de ander zijn brood, want de concurrenten staan handenwrijvend klaar om de topfavorietenleemte in te nemen. Het mooie is: er is nu geen uitgesproken favoriet meer over. Door een matige voorbereiding, door blessures en door ziektes. Dat maakt de Tour de France 2019, die zaterdag 6 juli van start gaat in Brussel, op voorhand razendspannend. Minder mooi: het maakt een prognose razendlastig…

1. Geraint Thomas
Hij werd dit seizoen 44e in de Ronde van Valencia, stapte af in de Tirreno, werd 40e in de Ronde van het Baskenland en 3e in de Ronde van Romandië. Vele tientallen concurrenten in de Tour de France 2019 deden het dit seizoen beter, zo niet veel beter dan Thomas. Toch voorspellen wij hem als Tourwinnaar. Reden 1: Team INEOS. Teamdirecteur Brailsford en consorten kunnen als weinig anderen een team prepareren voor de Tour de France. Wie met onder anderen Bernal, Poels en Kwiatkowski drie weken mag rondrijden, is verzekerd van de sterkst mogelijke metgezellen van het peloton. Reden 2: 2018. In de Tour van 2018 was Thomas extreem indrukwekkend, kende eigenlijk geen mindere dag. Die Tour won hij dan ook glansrijk. Dat maakt hem dan ook meteen favoriet voor deze Ronde, zeker na het uitvallen van ploeggenoot Froome. 

2. Romain Bardet
Toen de parcoursmakers van de Tour de France eind 2018 de etappes van 2019 bekendmaakten, riep iedereen luid en duidelijk: Bardet! Dit was echt een parcours waarop de Fransman in de bloei van zijn carrière (hij is 28 jaar) zijn thuisland voor het eerst sinds 1985 (Hinault) weer eens een eindoverwinning in de Tour zou kunnen bezorgen. Immers: veel klimwerk, weinig tijdritten. Toch zien we voor Bardet hooguit plek drie weggelegd. Niet alleen omdat de druk op hem enorm is, maar ook omdat toen de parcoursmakers van de Tour de France eind 2017 de etappes van 2018 bekendmaakten, iedereen luid en duidelijk ‘Bardet!’ riep. In 2018 deed Bardet het vervolgens zeker niet onverdienstelijk, maar meer dan een zesde plek hadden vriend en vijand wel verwacht. Verder rijdt Bardet dit seizoen  nog niet bepaald de stenen uit de straat. Een tiende plek in de Dauphiné is redelijk, niet meer dan dat. Als hij zijn vorm van 2016 benadert (tweede in de Tour), kan Bardet evenwel verrassen. 

3. Egan Bernal
Team INEOS gaat verder waar Team Sky mee bezig was: een extreem sterk team samenstellen voor de Tour de France, de boel een beetje controleren in Frankrijk en aan het eind een renner op het erepodium in Parijs afleveren. In juni liep INEOS een fikse deuk op door het wegvallen van Froome. Het aantal van drie absolute kopmannen werd daardoor gereduceerd tot twee: Thomas en Bernal. De 22-jarige Colombiaan hebben we in deze prognose op de vierde plek gezet, maar dat is eigenlijk alleen maar omdat we in Thomas de topfavoriet zien. Stel dat de Engelsman met pech te maken krijgt, dan is Bernal klaar voor de strijd om geel. Dat zou dan zijn tweede trui deze Tour betekenen, want de kans is levensgroot dat Bernal de witte trui gaat winnen voor beste jongere. Alleen al bergop zijn er namelijk nauwelijks betere renners dan hij. Bewijs? Bekijk zijn erelijst over 2019 maar eens met onder meer de eindoverwinning in Parijs-Nice en de derde plek in de zeer sterk bezette Ronde van Catalonië. 

4. Steven Kruijswijk
Ook wel een beetje uit chauvinisme, deze voorspelde vijfde plaats voor Kruijswijk. Want met pak ‘m beet Adam Yates, Jakob Fuglsang, Daniel Martin, Thibaut Pinot, Richie Porte en Nairo Quintana zijn er meer dan genoeg andere namen te noemen die een gooi gaan doen naar het erepodium. En daar kans op maken bovendien. Maar het is geen chauvinisme alléén. Kruijswijk kan namelijk een aardig potje fietsen. Dat bewees hij in de Giro d’Italia van 2016, die hij op een sneeuwvlok na won. In de Tour de France van vorig jaar liet hij bovendien al zien dat de top vijf in La Grande Boucle geen utopie is voor de Jumbo-Visma-renner. Voeg daarbij het feit dat de derde Tour-week werkelijk op maat van Kruijswijk is gemaakt én dat topwielrenster Annemiek van Vleuten hoge verwachtingen van hem heeft en het is duidelijk dat plek 5 verre van denkbeeldig is.