Sport

NK-goud voor AV’34-duo Benjamin de Haan en Jip Vastenburg

UTRECHT/APELDOORN – De sterren mochten afgelopen weekend niet stralen op het Nederlands kampioenschap atletiek in Utrecht. Het afhaken van Dafne Schippers en Eelco Sintnicolaas stelde AV’34-atleten Benjamin de Haan en Jip Vastenburg in staat hoofdrollen voor zich op te eisen.

’s Lands beste meerkamper Sintnicolaas schreef zich te laat in. Schippers, hét uithangbord van de atletieksport in Nederland, werd vrijdagavond na een valse start tijdens de eerste halve finale op de 100 meter gediskwalificeerd. Voor beide wereldtoppers kende de organisatie geen clementie. Veel toeschouwers, die speciaal voor Schippers naar de Utrechtse atletiekbaan Maarschalkerweerd waren gekomen, keerden zodoende meteen na de schlemielige aftocht van de blonde superster onverrichter zake huiswaarts. 

Aangezien de 5.000 meter bij zowel de vrouwen als de mannen plaatsvond vóór alle ophef rond Schippers, speelde de zegetocht van Benjamin de Haan en Jip Vastenburg zich nog wel af voor een goed gevulde tribune. Beide AV ’34-atleten hadden zich twee weken eerder bij de wedstrijden om de Gouden Spike in Leiden al verzekerd van de nationale titel op de 10.000 meter. In Utrecht toonden zij ook hun suprematie op de 5.000 meter. 

Vastenburg, onbedreigd winnend in 15.51,55 minuten, verkondigde kort na de prijsuitreiking ‘supertevreden’ te zijn met haar optreden. Gezien de verre van optimale weersomstandigheden wist de winnares haar prestatie naar waarde te schatten. “In het begin ging het rustig. Daarna heb ik gas gegeven.” Het voldoen aan de gestelde kwalificatie-eis voor het Europees kampioenschap, dat van 6 tot en met 12 augustus wordt gehouden in Berlijn, genoot geen prioriteit. “Ik ga niet zozeer voor die limiet. Komt hij, dan komt hij. Komt hij niet, dan ga ik voor het najaar.” 

Benjamin de Haan (zie foto) ontdeed zich op het laatste rechte eind van zijn medevluchters Frank Futselaar en Roy Hoornweg en finishte in een tijd van 14.18,34 minuten. “De eerste 3.000 meter gingen hier langzamer dan bij de 10.000 meter. Als er minder wind was geweest, hadden we misschien wel een poging gedaan voor een EK-limiet”, verklaarde de Nederlandse Amerikaan van AV’34, die Nederland zo goed als zeker vertegenwoordigt op de tien kilometer in Berlijn, direct na het passeren van de eindstreep. 

Behalve het dubbele goud op de vijf kilometer en het brons voor Marije van Hunenstijn op de 100 meter bij de vrouwen, vielen zondag drie andere atleten van het Apeldoornse AV ’34 in de prijzen op het NK atletiek. Titelverdediger Daan Meyer gooide zich met een worp van 75,41 meter naar het zilver bij het speerwerpen. Nout Wardenburg werkte met een puntentotaal van 7130 een zilveren tienkamp af. Melissa de Haan sloot de zevenkamp af als derde met 5203 punten.