Sport

Nederlands volleybalteam opent internationaal seizoen

APELDOORN – Op zaterdag 25 mei beginnen de volleyballers van Oranje in Apeldoorn aan het nieuwe internationale seizoen. In het Omnisport staat dan de wedstrijd tegen Kroatië op het programma, in het kader van de Golden European League. Het duel tegen Kroatië wordt de eerste officiële interland van de nieuwe bondscoach Roberto Piazza.

De Italiaan Roberto Piazza is op 1 mei begonnen als bondscoach van Oranje. De 51-jarige coach heeft tientallen jaren ervaring in de absolute top van het Europese clubvolleybal en begint nu aan zijn eerste grote klus als bondscoach.

Bij zijn aanstelling zei Piazza: “Ik ben zeer vereerd om het Nederlands mannenteam te mogen trainen en coachen. Dit team heeft een grote historie en in het verleden heb ik met grootheden als Peter Blangé en Ron Zwerver mogen werken. Ik heb alle wedstrijden van Oranje op het laatste WK gezien en ik was onder de indruk van hun prestaties in Bulgarije en Italië. Dit team heeft alles in handen om de volgende stap te gaan zetten. Mijn droom is om Nederland naar de top 10 van de wereld te brengen.”

Golden European League: kan Nederland voor de derde keer goud veroveren?
Het eerste toernooi waar Piazza aan het roer staat is de Golden European League. De eerste wedstrijd van dit Europese landentoernooi wordt op 25 mei gespeeld in Apeldoorn. Nederland is ingedeeld in poule B bij Kroatië, Spanje en Estland. Tegen iedere tegenstander speelt Oranje eenmaal thuis en eenmaal uit. Als de Lange Mannen poulewinnaar worden, of beste nummer twee, dan plaatsen ze zich voor de Final Four, die op 21 en 22 juni wordt gespeeld in Estland.

Nederland won de European League tweemaal, in 2006 en 2012. Door het winnen van de European League maakt Oranje kans om te promoveren naar de intercontinentale Volleyball Nations League.

Na afloop van de Golden European League staat voor de equipe van bondscoach Piazza nog het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) én het EK Volleybal op het programma. Van 9 t/m 11 augustus speelt Oranje in Rotterdam Ahoy het Olympisch kwalificatietoernooi. Op dit OKT treft Nederland Zuid-Korea, België en de Verenigde Staten. De winnaar van deze vierkamp verdient een ticket voor de Olympisch Spelen van Tokio in 2020.

Van 12 t/m 29 september vindt in Nederland, België, Frankrijk en Slovenië het EK Volleybal plaats. In Nederland wordt gespeeld t/m de kwartfinales. De Nederlandse speelsteden zijn: Rotterdam (Ahoy), Amsterdam (Sporthallen Zuid) en Apeldoorn (Omnisport).

Meer informatie en het wedstrijdschema: volleybal.nl/evenementen