Sport

Nederlands volleybalteam op weg terug naar de top

APELDOORN – Zaterdag 25 mei beginnen de Nederlandse volleyballers aan de Golden European League in het Apeldoornse Omnisport. Om 17.00 uur speelt Oranje tegen Kroatië, op het middenstuk van de wielerbaan.

De Golden European League is het eerste officiële toernooi van deze interlandzomer. Hierna volgen nog het olympisch kwalificatietoernooi én het EK, beide in eigen land. Oranje snakt 15 jaar na de laatste deelname aan de Olympische Spelen (2004 – Athene, red.) weer naar grote successen. Het Nederlands team lijkt de goede weg te zijn ingeslagen, zeker nu de internationals zich steeds sterker manifesteren in de grote buitenlandse competities. 

Grote successen in jaren negentig
Vrijwel iedereen kent het legendarische Nederlandse herenvolleybalteam uit Atlanta 1996, het allereerste dat de bijnaam Lange Mannen’ kreeg toebedeeld. Het olympische goud was voor spelers als Ron Zwerver Peter Blangé Bas van de Goor en hun coach Joop Alberda het absolute hoogtepunt van een reis die begon in de Amstelveense Bankrashal. De wedstrijd waarin de olympische titel werd veroverd werd zelfs verkozen tot Sportmoment van de Eeuw in Nederland.

Terugval begint na 2004
Het succes hield nog een jaar aan; de Lange Mannen pakten in 1997 in eigen land de Europese titel. De Nederlanders wisten zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2000 en 2004 maar hebben zich daarna nooit meer weten te plaatsen. Het wereldkampioenschap van 2002 was het laatste mondiale eindtoernooi waar Oranje aan deelnam tot Nederland vorig jaar achtste werd op het WK dat in Italië en Bulgarije werd gehouden. En wat Europese Kampioenschappen betreft; ze misten zelfs kwalificatie voor het EK 2011 dat in Oostenrijk en Tsjechië werd gespeeld.

Lange weg terug naar de top
Dat nooit meer was de overtuiging in Nederland. Om terug te keren op het olympische niveau moest er iets in de groep ontbranden dat deed denken aan de geestdrift die in de Bankras vlamde. Dit betekende dat er zowel tijdens het clubseizoen als het internationale seizoen keihard gewerkt moest worden. De spelers die in de grote competities speelden moesten weer uitkomen voor het nationale team. En er moesten resultaten komen want anders zou het heel lastig worden om op het olympische strijdtoneel terug te keren.

Geleidelijk nam het niveau weer toe. Door het winnen van de European League in 2012 plaatste Oranje zich voor de World League. Vanaf 2013 waren de Lange Mannen weer aanwezig op elk Europees kampioenschap. Vorig jaar waren ze voor het eerst in zestien jaar weer aanwezig op een wereldkampioenschap waar ze achtste werden en in de poule regerend olympisch kampioen Brazilië versloegen.

Furore in Europese topcompetities
Spelers profiteren van de betere resultaten in het internationale seizoen. Elk jaar worden meer contracten getekend in de grote mondiale competities. Zo waren er afgelopen seizoen liefst vijf Nederlanders actief in de Italiaanse Serie A1. Aanvoerder Nimir Abdelaziz die van spelverdeler naar diagonaalspeler is geswitcht is een van de sterren van Powervolley Milano. Maarten van Garderen heeft het wereldkampioenschap voor clubteams en de CEV Cup gewonnen met Trentino Itas. Diagonaal Sjoerd Hoogendoorn speelde met Perugia in de halve finale van de Champions League de club die ook al de Italiaanse beker won en als eerste in de reguliere competitie eindigde. Spelverdeler Wessel Keemink en het jonge talent Luuc van der Ent kwamen uit voor Modena waarmee ze in de Champions League speelden en als vierde eindigden in de competitie.

Wouter ter Maat won de landstitel in Turkije met Fenerbahce terwijl Thijs ter Horst voor het derde seizoen op rij speelde in de Koreaanse V-League (voor de Daejeon Bluefangs). Robbert Andringa speelt in de Poolse PlusLiga en zowel spelverdeler Daan van Haarlem als libero Just Dronkers mochten proeven van de Champions League dit jaar met hun clubs.

Terugkeer naar de berg Olympus?
Na het goede werk van bondscoach Gido Vermeulen zullen de Nederlanders nu hun vertrouwen leggen in de handen van de Italiaanse expert Roberto Piazza om zichzelf nog meer te ontwikkelen. Het plan lijkt te werken want elk jaar verhuizen meer spelers naar grotere competities. Het niveau van het nationale team stijgt resulterend in de vijftiende plaats op de wereldranglijst en de negende plek in Europa. Het olympisch kwalificatietoernooi dat in Rotterdam wordt gehouden in augustus en het Europees Kampioenschap waarin Oranje de poulefase en mogelijk de achtste en kwartfinales in eigen land spelen zijn de hoogtepunten van deze zomer. Zullen de Lange Mannen terugkeren naar de berg Olympus in Tokio volgend jaar?

Programma Golden European League:
Datum Tijd (NED) Toernooi Wedstrijd Locatie
Za. 25-05 17.00 uur Poulefase Nederland – Kroatië Apeldoorn Omnisport
Wo. 29-05 20.00 uur Poulefase Spanje – Nederland Soria Spanje
Zo. 02-06 19.00 uur Poulefase Estland – Nederland Tartu Estland
Zo. 09-06 16.30 uur Poulefase Nederland – Spanje Koog aan de Zaan Topsportcentrum
Wo. 12-06 19.30 uur Poulefase Nederland – Estland Hoogeveen Het Activum
Za. 15-06 16.30 uur Poulefase Kroatië – Nederland Varazdin Kroatië
Za. 22-06 t/m zo. 23-06 n.t.b. Final Four Tallinn Estland

Meer informatie:
www.volleybal.nl/evenementen