Sport

Nations League voelt als thuiskomen voor Juliët Lohuis

APELDOORN – De wedstrijden om de prestigieuze FIVB Nations League maakten Apeldoorn vorige week drie dagen achtereen opnieuw tot volleybalhoofdstad van Nederland. Voor de in het buitenland actieve Oranje-internationals betekende het toernooi veelal een weerzien met familie en bekenden. Voor nieuwkomer Juliët Lohuis waren de duels in Omnisport extra speciaal. “Ik heb letterlijk tegenover deze hal gewoond.”

Twee seizoenen droeg de 21-jarige Oldenzaalse het shirt van Coolen Alterno. Met haar vertrek naar het Duitse USC Münster verlegde Lohuis in meerdere opzichten haar grenzen. Nauwelijks dertien maanden na haar laatste competitiewedstrijd voor de Apeldoornse vice-landskampioen toert de nieuwkomer in de selectie van bondscoach Jamie Morrison met het ‘Circus Oranje’ de wereld rond. 

“Ik vond het hartstikke leuk om bij Alterno te spelen, maar het niveau in de eredivisie is niet zo goed meer. Sinds ik naar Duitsland ben gegaan, heb ik weer een uitdaging. In Münster heb ik grote stappen gezet. In de Bundesliga moet je elke wedstrijd voluit. Zelfs tegen lagere teams. De eerste maand was best pittig, maar daar raak je gauw aan gewend. Bij Alterno trainde ik vier keer per week, nu twee keer per dag. Dat is de enige manier om beter te worden”, verklaarde de neo-international na Oranjes succesvolle Nations League-ouverture in Omnisport tegen Polen.

Voor Lohuis betekent uit het oog zeker niet uit het hart. Ze volgde de verrichtingen van haar voormalige ploeg in de strijd om de landstitel met gepaste interesse. “Ik heb Alterno één keer zien spelen. Tegen Eurosped, een andere club waar ik heb gespeeld. Ik vond het wel gaaf dat ze tweede zijn geworden. Net zoals ik het heel leuk vind om in Apeldoorn te spelen. Ik heb al wel de nodige bekende gezichten gezien.”

Volleyballen met ’s lands beste speelsters komt haar eigen spel duidelijk ten goede, constateert Lohuis. “Dit is een heel ander niveau. Ik speel en train samen met wereldtoppers. Dit is heel goed voor mijn ontwikkeling. Ooit zo goed worden als zij, is wel het doel. Ik moet op m’n tenen lopen. Ik ben nog niet tevreden, maar ik merk wel dat ik beter word. Ik hoop dat ik bij de selectie blijf. Ik heb na de competitie één weekje vrij gehad, maar je hoort mij niet klagen. Het is genieten. Heel leuk. De finales van de Nations League zijn in China. Daar gaan we voor.”

Hoewel de afstanden tussen Oldenzaal en Apeldoorn en die tussen haar geboorteplaats en Münster nagenoeg te verwaarlozen zijn, ontdekte Juliët Lohuis een volleybalwereld van verschil. Haar eerste seizoen in Duitse dienst smaakte duidelijk naar meer. “Het is me heel goed bevallen in Münster. Ik heb het er uitstekend naar m’n zin”, kijkt ze al reikhalzend uit naar het vervolg.