Sport

Menwedstrijd de Kromme Zweppe uiterst succesvol verlopen

UGCHELEN – Zaterdag 1 en zondag 2 juni werden voor de 38e keer de mendagen in Ugchelen georganiseerd door menvereniging De Kromme Zweppe. Een kleine 50 aanspanningen streden in verschillende klassen om de prijzen. Het goede zonovergoten weer, de prachtige Veluwe omgeving en het gezellige wedstrijdterrein maakten het voor deelnemers, paarden, ponies en publiek tot 2 geslaagde wedstrijddagen.

De wedstrijd bestaat uit 3 onderdelen te weten dressuur, vaardigheid en de marathon. Op zaterdag werd er door iedere combinatie eerst een dressuurproef afgelegd. Verschillende oefeningen moeten in de dressuurring getoond worden. De gezamenlijke prestatie van menner en paard(en) worden beoordeeld door een jury en resulteert in een reeks punten. In verschillende klassen (L, M, Z en pony/paard) strijden de combinaties, degenen met de meeste punten is dan de beste.

Vaardigheid
Na de dressuurproef moet de combinatie de vaardigheidsproef afleggen. In de ring stonden 22 poorten van pionnen. Op de pionnen liggen ballen en deze moeten op de pionnen blijven liggen. De kunst is om zo snel mogelijk tussen de pionnen door te rijden in een vaste volgorde zonder dat de pionnen worden aangeraakt. Na zaterdag wordt er een tussenklassement opgemaakt van deze 2 onderdelen.

Marathon
Op zondag moeten 2 wegtrajecten worden afgelegd op tijd en tussendoor worden op het wedstrijdterrein de 6 hindernissen afgelegd. Tussen de palen door moet iedere hindernis in de juiste volgorde worden gereden in een zo snel mogelijke tijd. Spectaculair voor deelnemers maar zeker ook voor het publiek.

Prijswinnaars
Clubkampioen 2019 is Maarten Braat geworden met zijn ponies Bruce en Hot Fudge, zij kwamen uit in de klasse L. Piet Peepers is met zijn paard Furon dressuurkampioen geworden, zij komen uit in de klasse M. Jaap vd Windt heeft net als vorig jaar de heuse Kromme Zweppe gewonnen, met zijn paarden Aris en Cesar.