Sport

Medaillewinnares Van Hunenstijn droomt van Berlijn

UTRECHT/APELDOORN – Met haar bronzen medaille op de 100 meter op het NK atletiek bewees Marije van Hunenstijn helemaal terug te zijn. Van de hamstringblessure, die een streep haalde door haar atletiekjaar 2017, ondervindt het sprintkanon van AV’34 geen hinder meer. De 23-jarige Apeldoornse richt haar vizier nu nadrukkelijk op ‘Berlijn’. “Het EK is mijn hoofddoel. Als ik het niet zou halen, zou ik daar erg van balen.”

Met haar tijd van 11,63 seconden moest Van Hunenstijn vrijdagavond op atletiekbaan Maarschalkerweerd enkel voorrang verlenen aan titelverdedigster Jamile Samuel (11,49) en Naomi Sedney (11,57). “Ik liep niet eens een heel goede race. Het was koud en de wind stond tegen. Snelle tijden waren niet mogelijk. Het ging puur om de plaats. Ik ben dolblij met mijn eerste seniorenmedaille”, straalde de medaillewinnares na de prijsuitreiking met het brons om haar nek. 

Van Hunenstijn erkende dat zij profijt had van de diskwalificatie van Dafne Schippers. Het wegvallen van de grote favoriet maakte indirect een podiumplaats vrij voor haar zelf. “Ik zag het gebeuren. Tsja, dat hoort erbij, zoiets kan gebeuren. In dit geval was het voor mij wel gunstig.”

Ruim zes weken voordat in de Duitse hoofdstad de Europese titelstrijd losbarst, lijkt het met haar vorm dik in orde. Om te voldoen aan de gestelde limiettijd (11,40 seconden) moet ze haar eigen persoonlijk record met minimaal vierhonderdste seconde scherper stellen. “Door die gescheurde hamstring miste ik vorig jaar het WK. Omdat het geen blessure is om bij stil te zitten, heb ik wel de hele zomer doorgetraind. In april heb ik in Amerika mijn eerste wedstrijd weer gelopen. Twee weken geleden won ik in Leiden de Gouden Spike. Ik loop constant. Ik heb progressie gemaakt en ben ook mentaal sterker geworden. Ik ben beter dan ooit. Dit biedt perspectief.” 

Bij wedstrijden die ze eerdaags loopt in Zwitserland, gaat de blonde sprintster proberen haar ticket voor Berlijn veilig te stellen. Als lid van de 4 x 100 meter estafetteploeg dicht ze zichzelf eveneens kansen toe op een plek in de Oranje-equipe voor het aanstaande EK. Twee jaar geleden in Amsterdam maakte Apeldoorns snelste vrouw als vijfde loopster al deel uit van het winnende Nederlandse kwartet. In het uitverkochte Olympisch Stadion moest ze in de halve finale zelfs de plaats innemen van Dafne Schippers. Als smakelijk toetje mocht Van Hunenstijn aansluitend als reserve mee naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. “De estafette biedt een mooie kans om in Berlijn mee te doen.”

Ondanks de voortdurende strijd om tienden en honderdsten van seconden weet Van Hunenstijn dat ze er bij gebaat is zich niet op te laten jagen. “Ik probeer rustig te blijven, doe elke wedstrijd mijn best.”