Sport

Levi FIFA’t zich naar de wereldtop

APELDOORN – E-sport heeft de afgelopen tien jaar een aanzienlijke groei doorgemaakt. Niet alleen het aantal kijkers en de hoogte van het prijzengeld steeg, ook het aantal e-sporters en georganiseerde toernooien. En hoewel Nederland nog een beetje achterloopt op dit gebied, belooft jong talent Levi de Weerd ons kikkerlandje op de kaart te zetten als het gaat om e-sport. Met zijn 15 jaar is hij een uniek talent, dat nog niet mee mag doen met officiële toernooien en kwalificatiewedstrijden, maar wel al (voor)contracten heeft getekend bij Vitesse en Team Gullit.

Van kleins af aan speelt Levi al FIFA, een reeks voetbalsimulatiespellen waarmee de speler met een land of club kan spelen. Twee jaar geleden besloot hij serieuzer te gaan spelen. Het aantal uren dat hij aan fysiek voetbal deed daalde en het aantal online uren ging omhoog. Dit bleef niet onopgemerkt. Een jaar lang volgde Team Gullit – een academie die getalenteerde e-sporters ondersteunt en coacht – hem, alvorens het jonge talent te benaderen. “Je mag pas een officieel contract krijgen als je 16 jaar bent, daarom heeft Levi een half jaar geleden een voorcontract getekend bij Team Gullit en Vitesse”, licht vader Fred de Weerd toe. Wat het inhoudt om gecontracteerd e-sporter te zijn? “Veel spelen, clinics geven en fotoshoots”, lacht Levi. “Er wordt van alles voor mij geregeld, zoals social media en vervoer. Als ik 16 jaar ben kan ik meedoen met toernooien over de hele wereld en kwalificaties voor onder andere het wereldkampioenschap. Nu is alles nog online.”

School gaat voor
Net als iedere andere tiener gaat de jonge e-sporter natuurlijk ook gewoon naar school. Zijn ‘bijbaan’ vergt veel tijd in het weekend, want als gecontracteerd speler moet hij een bepaald aantal potjes spelen per week. Hoe dat verloopt? “Ik moet het goed inplannen. Doordeweeks ben ik vooral bezig met school en in het weekend met gamen.” Volgend jaar mag Levi eindexamen doen. Dat is tevens het eerste jaar dat hij aan buitenlandse toernooien mag deelnemen. Daarna neemt de e-sporter wellicht een tussenjaar om zich te focussen op het gamen. Fred glimlacht: “Hoe mooi is het om van je hobby je werk te maken.”

Team Gullit
Veel professionele voetbalclubs hebben tegenwoordig e-sporters. Dit staat onder leiding van EA Sports. Levi speelt FIFA voor zichzelf, alleen door zijn contracten onder de naam van Team Gullit en Vitesse. Team Gullit is drie jaar geleden opgericht en is een ondersteunend team, bestaande uit spelers van verschillende achtergronden maar met een gedeelde liefde voor zowel e-sport als voetbal. De Team Gullit-academie richt zich op het bieden van de beste trainingsopties en het creëren van de beste tools voor de talenten, zodat ze kunnen slagen en zichzelf kunnen ontwikkelen als spelers. Slechts zes e-sporters ter wereld zitten op deze academie. Levi is daarvan de jongste. “Team Gullit noemde hem het grootste talent van Nederland”, glundert vader Fred. Een team van drie speltechnische coaches en een aantal mediacoaches houdt Levi continu in de gaten. “Veel potjes die hij speelt worden compleet geanalyseerd. Het team is constant bezig om hem beter te maken. Je moet ook blijven presteren, anders heb je kans dat je contract niet meer wordt verlengd.” Voor Levi is dit voorlopig nog niet aan de orde; hij heeft namelijk zowel bij Team Gullit als bij Vitesse een tweejarig contract ondertekend.

Levi blijft zelf heel nuchter onder zijn succes. Daar is zijn vader heel blij mee: “Hij moet wel normaal en zichzelf blijven.” Het doel van de e-sporter is om zich volgend jaar te kwalificeren voor één buitenlands toernooi en het jaar daarop in de top-64 van de wereld te eindigen. “Ik hoop over twee à drie jaar me te kwalificeren voor het wereldkampioenschap. Dat is mijn doel en daar ga ik voor!”