Sport

Leo wil vooral weer lekker hardlopen

De deelnemersgroep plus begeleiding, met linksonder Leo Rouwenhorst.

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding gaan zij trainen voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende maanden de uitdaging van twaalf min of meer ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). De acht-kilometerwedstrijd op 2 februari 2020 is onderdeel van de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Vorig najaar was de aftrap van het eerste Silvana Running Team met ook twaalf lopers. Eén van hen, Iris Essenstam, inspireerde met haar succesvolle deelname haar (toenmalige) werkcollega Leo Rouwenhorst. De 52-jarige Apeldoorner wil dolgraag weer blessurevrij kunnen hardlopen. “Steeds als ik weer voorzichtig begon, speelde er iets op: dan weer mijn kuit, dan zomaar ineens een scheurtje in de meniscus. Daar ben ik vorig jaar aan geopereerd, kreeg ik plotseling ademhalingsproblemen!”

Leo in actie bij de sprongtest tijdens de kick-off bijeenkomst bij Isokin.

Rouwenhorst heeft een langdurig verleden in de korfbalsport liggen, eerst als speler en vervolgens als trainer en bestuurslid. Hardlopen deed hij al eerder, maar nadat hij tien jaar geleden besloot hier meer energie in te steken, ging het mis. Hardnekkige blessures speelden hem parten en daarbovenop kwamen dus de ademhalingsklachten: “Het begon tijdens het fietsen, snel buiten adem. In mijn familie komen hart- en longklachten voor, dus heb ik me uiteraard grondig laten onderzoeken. Met de organen bleek gelukkig niets aan de hand, het was een soort slaapapneu. Wanneer ik op mijn rug sliep, stokte mijn adem voor lange tijd. Ik kreeg daarom een (klitten)band om voor ’s nachts, die me een prikkelend signaal gaf als ik op mijn rug lag, waardoor ik automatisch naar mijn zij draaide. Maar ik werd eigenlijk nooit goed uitgerust wakker en ook overdag begon mijn ademhaling te stokken. Sinds een paar maanden werk ik hier met de therapeuten van Isokin aan en doe ik ook thuis oefeningen om dit te verbeteren. De band voor ’s nachts heb ik een half jaar geleden afgedaan en dat voelt alweer heel goed. Maar nu is het zaak om fitter te worden en daar helpt deze loopgroep uitstekend bij, met ook krachttraining en de gezelligheid van het samen sporten; de deelnemers gaan elkaar absoluut motiveren en naar grote hoogten stuwen.”

En natuurlijk, met zo’n waslijst van vervelende blessures op het conto, sluipt bij Leo toch de angst naar binnen voor wéér een tegenslag op dat gebied. “Maar ik heb het volste vertrouwen in de begeleiding door coach Dennis Licht en fysiotherapeut Johann de Jong van Isokin. Zij hebben mij ervan overtuigd dat het allemaal goed komt.” En natuurlijk, de komende maanden staan ook voor Leo volledig in het teken van het toewerken naar de Acht van Apeldoorn. Maar dat is niet zijn einddoel, benadrukt hij meteen: “Meer een middel naar mijn eigenlijke doelstelling: weer lekker kunnen hardlopen en fitter worden. En het is nog steeds mijn droom om de wedstrijd samen met mijn jongste zoon Rico te kunnen volbrengen!”