Sport

Laatste kans op olympisch ticket

APELDOORN – De Nederlandse volleybalsters hebben een korte maar vlekkeloze voorbereiding gehad richting het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Apeldoorn. Oranje speelde vier oefenwedstrijden tegen Duitsland en won deze allemaal. Met een fitte selectie is het team van bondscoach Giovanni Caprara deze week in het Omnisport begonnen aan het OKT.

Het betreft de laatste kans voor de volleybalsters om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio. Via drie poulewedstrijden, Azerbeidzjan (dinsdag), Bulgarije (woensdag) en Polen (donderdag) – telkens vanaf 19.30 uur, hopen de Oranjedames via een eerste of tweede plaats in de poule de halve finale van zaterdag 11 januari (aanvang 17.15 uur) te bereiken. Zondag 12 januari om 17.30 uur staat de allesbeslissende finale op het programma. Alleen de toernooiwinnaar mag deelnemen aan de Spelen in Japan.

Voorbereidingen

Het Nederlands volleybalteam kwam op vrijdagavond 27 december bijeen op Papendal om te beginnen aan de voorbereiding op het OKT. Sommige internationals hadden op Tweede Kerstdag nog een wedstrijd gespeeld met hun clubteam in Italië, en reisden hierna meteen door naar Arnhem. Op zaterdag 28 december stonden de eerste twee trainingen op het programma met de nieuwe bondscoach Giovanni Caprara, die slechts anderhalve week de tijd kreeg om zijn stempel op het team te drukken.

Na twee dagen Papendal reisden de volleybaldames per trein naar Berlijn om vier oefenwedstrijden tegen Duitsland te spelen. Duitsland is op het OKT ingedeeld in poule B, en komt Nederland op zijn vroegst op zaterdag in de halve finale tegen. In het Duitse trainingscentrum in Kienbaum speelden beide landen in totaal vier wedstrijden tegen elkaar, die allen werden gewonnen door Nederland.

Vanuit Kienbaum kwamen positieve berichten over het spel van het Nederlands team. Nieuwkomer Floortje Meijners, die voor het eerst sinds 2012 weer voor het nationaal team uitkomt, mocht steeds in de basisopstelling beginnen en maakte een solide indruk. Bondscoach Caprara koos naast Meijners voor een basisopstelling met Laura Dijkema, Lonneke Sloetjes, Anne Buijs, Yvon Beliën, Robin de Kruijf en Myrthe Schoot. Ook de andere selectiespeelsters kregen voldoende speeltijd in Kienbaum.

Oranje heeft goede herinneringen aan het spelen in het Apeldoornse Omnisport. In 2015 werden hier de groepswedstrijden van het Europees Kampioenschap gespeeld en werden Slovenië, Polen en Italië van het veld geslagen. Het bleek de opmaat voor een prachtige zilveren medaille tijdens dat toernooi, en grote successen in de jaren daarna.

Sinds het EK van 2015 keerde Oranje ieder jaar terug naar het Omnisport, meestal voor de jaarlijkse prestigieuze Volleyball Nations League. Ook dit jaar wordt er weer een Volleyball Nations League toernooi in Apeldoorn gespeeld. Op 19, 20 en 21 mei speelt Nederland tegen België, Duitsland en Rusland.

Maar voor het zover is ligt alle nadruk op het huidige OKT in Apeldoorn, de laatste kans voor de volleybalsters om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio. Als het Nederland lukt om als eerste of tweede in de poule te eindigen, dan speelt het zaterdag de halve finale. Wint Oranje deze wedstrijd, dan staat op zondag 12 januari om 17.30 uur de allesbeslissende finale op het programma.