Sport

Kathy Bonsen gaat met Alterno voor tweede landstitel

APELDOORN – Ze had zich al voorgenomen een punt te zetten achter haar volleybalcarrière. Door onvoorziene omstandigheden gedwongen begint Kathy Bonsen enkele weken later dan gepland aan haar voorbereidingen op de Midzomermarathon. Nu de volleybalsters van Coolen Alterno zich plaatsten voor de finale van de play-offs, moet de 25-jarige volleybalster tussendoor eerst nog eventjes met haar ploeg op jacht naar een tweede landstitel.

Eigenlijk was Alterno 1 voor Bonsen al sinds twee jaar een gesloten boek. Na zeven seizoenen deel te hebben uitgemaakt van de hoofdmacht deed de als orthopedagoog werkzame Alterno-speelster bewust een stapje terug. Voor aanvang van de wedstrijdenreeks in de kampioenspoule deed coach Ali Moghaddasian toch weer een beroep op de oudgediende. Iets meer dan twee maanden later kan Bonsen voor de tweede keer landskampioen worden met Coolen Alterno. Niet in het minst tot haar eigen verbazing. 

“Als iemand mij dat voor dit seizoen had gezegd, dan had ik het niet geloofd. Ik had gedacht dat ik nooit meer in de eredivisie zou spelen. In eerste instantie was het ook slechts de bedoeling dat ik alleen de eerste wedstrijd zou meedoen. Nu staan we in de finale. Het gaat heel goed. Boven mijn verwachting in elk geval. Net als in 2014 moeten we tegen Sliedrecht. Het wordt heel lastig. Wij zijn de underdog. Maar je weet het maar nooit, hè”, gaat de ervaringsdeskundige vol vertrouwen de best-of-five serie in, die voor de Apeldoornse ploeg op woensdag 25 april met een uitwedstrijd begint.

Anderhalve week geleden bewezen Bonsen en haar ploeggenotes hoe het ongenaakbaar geachte Sliedrecht Sport te verslaan is. Drie keer dit kunstje herhalen, dan mag het gemeentebestuur van de ‘Volleybalhoofdstad van Nederland’ het Raadhuisplein in gereed brengen voor een grootse huldiging… 

Bonsen heeft al een mooi scenario in gedachten. Op woensdag 9 mei thuis in een uit z’n voegen barstende sporthal Mheenpark – waar Alterno vanwege de geringe capaciteit van de eigen hal aan de Waleweingaarde naar uitwijkt – de kroon op het werk zetten. “Op die dag ben ik jarig. Het zou perfect zijn om dan kampioen te worden”, hoopt de jarige de viering van haar 26e verjaardag op wel heel bijzondere wijze luister bij te zetten. 

Een herhaling van hoe Alterno vier jaar geleden de favoriet uit Zuid-Holland al eens van de hoogste trede van het ereschavot afstootte, ziet de 1,86 meter lange passer/loopster wel zitten. Samen met Celeste Plak, Carlijn Ghijssen-Jans (nú Sliedrecht Sport), Heleen Hesselink, Quirine Oosterveld, Silke Schuitemaker, Moniek Jansen, Marlou Sommer, Rosita Blomenkamp, huidig aanvoerster Linda te Molder en de spelverdeelsters Lisette Stindt en Barbara Knap schreef Bonsen destijds geschiedenis. 

Vier jaar na dato geniet ze nog volop na van die onvergetelijke dag. “Bij die beslissende wedstrijd zat de Alternohal afgeladen vol. Ik kreeg er kippenvel van. We hadden een jaar eerder al wel de beker gewonnen, zo’n landskampioenschap spreekt veel meer aan. Het was voor mij een droom, ook al omdat mijn moeder in het verleden met Orion al eens kampioen van Nederland is geworden. Nadat we gewonnen hadden zag ik een aantal vrijwilligsters met tranen in de ogen staan. Dat was misschien wel het mooiste van alles. Het was niet alleen een titel van ons, maar van de héle vereniging.” 

Aan haar optredens met Alterno in de Mheenhal bewaart Bonsen eveneens warme herinneringen. In de Europa Cup-wedstrijden tegen VC Sneek, het Belgische Gent en het Italiaanse Novara steeg de groene brigade telkens boven zichzelf uit. In de aanstaande thuiswedstrijd(en) in de finalereeks rekent de Alterno-speelster op evenveel steun van het Apeldoornse publiek als bij die onvergetelijke Europa Cup-avonden. “Ik hoop wel dat het vol zit. Iedereen moet komen.” 

Mocht Coolen Alterno de landstitel daadwerkelijk naar Apeldoorn halen, kijkt Bonsen uit naar een huldiging op het stadhuis. Als landskampioen van 2014 bleef Alterno een dergelijk eerbetoon ontzegd. “Maar dat haal ik dit jaar graag in”, besluit ze lachend. 

Wedstrijdschema best-of-five serie om landstitel volleybal bij de vrouwen:  1e wedstrijd woensdag 25 april in Sliedrecht (19.30 uur), 2e wedstrijd zaterdag 28 april in Apeldoorn (19.30 uur), 3e wedstrijd zaterdag 5 mei in Sliedrecht, evt. 4e wedstrijd woensdag 9 mei in Apeldoorn, evt. 5e wedstrijd zaterdag 12 mei in Sliedrecht. Toegangskaarten voor Alterno’s thuiswedstrijd(en) in sporthal Mheenpark zijn in de voorverkoop te bestellen via www.alterno-apeldoorn.nl