Sport

Jeugd-Olympisch goud voor Apeldoornse judoka

BAKU/APELDOORN – Op het Europees Jeugd-Olympisch Festival (EJOF) in Baku (Azerbeidzjan) wist de 16-jarige Apeldoornse judoka Elin Henninger de gouden plak in de wacht te slepen. In de finale van judocadetten (tot 18 jaar en tot 52 kilo), trof ze de Spaanse Ariane Toro Soler. In de vier minuten wedstrijdtijd leek Elin niet genoeg aanvallend bij de Spaanse door te komen. Tegelijkertijd was zij de Spaanse genoeg de baas om een tegenscore te voorkomen. Pas in de extra tijd en na videobeoordeling door de scheidsrechters kreeg Elin haar winnende wazari toegekend.

Hoewel de EJOF niet meetelt voor Elins positie in de top 10 van de Internationale Judo Federatie (IJF) verstevigt Elin met deze prestatie wel haar positie als cadet-topjudoka met een Olympisch gouden randje.

Onlangs moest Elin wegens een lichte blessure het IJF Europees kampioenschap in Warschau verstek laten gaan. Na deze teleurstelling voor Elin wist Joyce Ott-Janssen coach van Elin’s judoclub Bushi uit Arnhem met een team van begeleiders dit rustmoment goed te benutten voor olympisch succes in Baku. Op het EJOF kunnen jonge talentvolle sporters tot 18 jaar en van diverse sportdisciplines kennis maken met alle tradities van de Olympische Spelen. Het Europees Jeugd-Olympisch Festival sloot ceremonieel afgelopen zaterdag af.

Foto: Chiel Willems / JBN