Sport

Jerry Cooke op zoek naar de juiste stukjes van de puzzel

APELDOORN – Het kampioenschap van AGOVV’s derde elftal leidde het tot dusverre warmste weekend van 2018 vrijdagavond nog wel zo vreugdevol in op sportpark Berg en Bos. Op de middag na de Nacht van Apeldoorn bood het vertoonde spel van de kwakkelende hoofdmacht beduidend minder grond tot blijdschap en optimisme. Aan de vooravond van de nacompetitie moet de nummer voorlaatst van de tweede klasse G zich zoetjes aan ernstig zorgen maken over het klassebehoud.

Het goede nieuws was dat het team van trainer Jerry Cooke door het 1-1 gelijke spel tegen Renswoude rechtstreekse degradatie definitief voorkwam. Hoe de Blauwen zich andermaal presenteerden, riep bij menig aanwezige op het zonovergoten AGOVV-terrein bedenkingen op. Niet in het minst bij de eigen technische staf. Cooke hield dan wel enkele op ‘scherp staande’ spelers uit angst voor schorsingen aan de kant, veel aanknopingspunten om met een gerust hart de aanstaande degradatieduels tegemoet te treden, leverde het laatste reguliere competitieduel niet op.

 

Op papier is het duidelijk. AGOVV moet in de nacompetitie drie wedstrijden winnen om ook in het komende voetbaljaar op tweede klasse-niveau te mogen blijven voetballen. Bij één nederlaag valt onherroepelijk het doek. In dat geval keren de Apeldoorners na twee seizoenen terug in de derde klasse. Hoewel de speaker op Berg en Bos in al zijn enthousiasme riep dat AGOVV het op de eerste speeldag van de nacompetitie moet opnemen tegen Hulshorst, wordt Batavia ’90 op zaterdag 2 juni de eerste horde die de Blauwen moeten nemen.

 

Martijn Droppert, AGOVV’s geblesseerde doelman, maakte een week eerder al een ‘spionagetrip’ naar Lelystad om de winnaar van de tweede periodetitel in de derde klasse B uitgebreid te analyseren. De opponent kent zodoende weinig verrassingen voor Jerry Cooke. De grootste verrassing voor AGOVV’s trainer blijft elke wedstrijd opnieuw hoe zijn eigen team voor de dag komt. De mentale gesteldheid van zijn niet bepaald van zelfvertrouwen overlopende spelers en het spelconcept bezorgen Cooke de nodige hoofdbrekens.

 

De vrije trap waaruit Marco Bosz AGOVV zaterdag een kwartier voor tijd op gelijke hoogte bracht, was er eentje om in te lijsten. Minstens zo veelzeggend was dat het uit een dood spelmoment gebeurde. Kansen creëert het huidige AGOVV niet of nauwelijks. Cooke, sinds eind februari opnieuw aan het roer, hield daarom na afloop een heel betoog over de meest geschikte strijdwijze in de nacompetitie.

 

De ‘systeembeheerder’ van dienst kent de nodige twijfels. “We moeten deze week afwegingen maken. Wanneer wij in een 3-5-2 systeem spelen, staat er een team dat voor elke tegenstander lastig te bespelen is. In dat systeem hebben wij minder kansen weggegeven en zelf meer kansen gecreëerd. Zelfs kampioen Scherpenzeel had het er moeilijk mee. Aan de andere kant werkt 4-3-3 voor veel spelers misschien herkenbaarder. Dat wordt dus nog even puzzelen. Je moet hoe dan ook niet denken dat wij een derdeklasser even makkelijk gaan wegblazen. ”