Sport

‘Ik ben mijn roeping als hardloopster misgelopen’

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding gaan zij trainen voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende maanden de uitdaging van twaalf min of meer ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). De acht-kilometerwedstrijd op 2 februari 2020 is onderdeel van de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Eén van hen is de 24-jarige Lisa Rubino. Zij is al enkele jaren werkzaam voor stichting de Passerel in dienstencentrum De Baskuul. “Als activiteitenbegeleider bij een groep van negen rolstoelafhankelijke jongeren tussen 11 en 28 jaar. Een fysiek zware baan in de zorg, die me ernaar deed verlangen om wat fitter te worden. Ik had echt even een zetje nodig, iets meer doorzettingsvermogen, want te vaak plofte ik uit mijn werk direct thuis op de bank neer.”

Lisa werd door een collega, een actieve hardloopster, getipt voor de loopgroep van Dennis Licht. “Ik bewonderde haar al enorm, dat ze naast haar drukke baan toch de tijd vond om in beweging te komen. En ik moet zeggen: nu ik een paar weken bezig ben binnen het Silvana Running Team, word ik gestimuleerd door de andere groepsleden. De krachttraining op donderdag gaat me goed af en de eerste keer 4x 4 minuten hardlopen lukte ook, zij het moeizamer. Maar ik voel me nu al aantoonbaar fitter dan toen ik begon!” En dat is des te opmerkelijker, omdat Lisa gedurende het traject te kampen kreeg met een nierbekkenontsteking.

“Dennis zei al tegen me, dat ik mijn roeping als hardloopster ben misgelopen”, glimlacht ze tevreden. Met een verleden in het turnen, paardrijden en fitness begon Lisa niet helemaal ‘op nul’, met als gevolg dat het recente lichamelijke ongemak haar niet te ver had teruggeworpen in het proces. “Ik word hier ook echt fanatiek in, hoor. Ik denk zelfs al over de Acht van Apeldoorn heen, aan de 16-kilometerloop, zo leuk vind ik het! Ook dat we met een groep mensen die allen om een andere reden hieraan meedoen, naar een gezamenlijk doel toewerken.” En, tenslotte: heeft Lisa nog een mooie eindtijd in gedachten? Ze knikt: “Jazeker, onder de 50 minuten finishen, dat zou prachtig zijn. Liefst nog iets dichter bij de drie kwartier, daar ga ik voor!”