Sport

‘Het voelt nog steeds vertrouwd’

APELDOORN – Het hoge woord is eruit. Eindelijk mogen de nieuwe hoofdsponsors van SV Orderbos zich bekendmaken: Erik Weenink (Weenink Interieurbouw) en William van Luttikhuizen (WvL Design). De oud-voetballers zijn ruim veertig jaar geleden bij de vereniging begonnen als pupil en vertellen met veel enthousiasme over hun ontwikkeling tot hoofdsponsor.

Ongeveer 42 jaar geleden, in de tijd dat SV Orderbos nog BenO (Brink en Orden) heette, begon Erik als pupil bij de f’jes. De keuze voor deze vereniging was snel gemaakt, aangezien zijn vader daar al lange tijd actief was. Op 9-jarige leeftijd ging William ook op voetbal en kwam bij Erik in het team. “We hebben tot aan het eerste samen gevoetbald”, legt Erik uit. “Rond mijn achttiende moest ik wegens rugklachten stoppen. Ik ben daarna misschien wel 15 jaar niet bij de vereniging geweest, maar toen wilde mijn zoon op voetbal. Hij wilde graag kijken waar zijn vader had gespeeld en na een training had hij het al naar zijn zin.”

William kwam ook, nadat hij in het eerste moest stoppen wegens lichamelijke klachten, na jaren weer bij de vereniging door zijn zoon. De voetbalcarrière van zijn kind was alleen van korte duur. Het contact met de vereniging werd pas sterker toen zijn neefje er ging voetballen. “Ik ging steeds vaker kijken”, vertelt William. “Het brengt echt een soort nostalgie met zich mee om terug te zijn op je eigen terrein. Vroeger was ik vier à vijf dagen in de week hier. M’n leven was hier. Het voelt nog steeds vertrouwd. Het is ook mooi om te zien dat de jongens waar wij mee hebben gevoetbald, nu ook weer terug bij de vereniging zijn met hun kinderen.”

Het eerste
Het was van kleins af aan al Williams droom om bij het eerste te voetballen. “Ik ging iedere zondag kijken, uit of thuis. Het was toen niet zo makkelijk om in het eerste te komen als nu, dus ik liet ook andere dingen, zoals stappen, liggen voor dit doel. Ik weet nog wel dat ik op een zaterdag (ik speelde in de A1) in de kleedkamer zat en oud-voorzitter Gerard Kool vertelde dat ik morgen als wissel mee mocht met het eerste. Ik kon het niet geloven.” William begint te glunderen. “Dat is echt een herinnering om nooit te vergeten. Maar ook Gerard Kool zal ik nooit vergeten. Hij heeft ons door de jaren heen begeleid naar het eerste. Helaas is hij vorig jaar overleden en kan hij dit moment, dat wij hoofdsponsor zijn geworden, niet meer meemaken.” Naast Gerard hebben ook Ad Bijsterbosch, Cees Oudshoorn en Wim Visser een belangrijke rol in hun voetbalcarrière gespeeld. “Dat waren de mannen waarvan je de training kreeg. Tegenwoordig is het maar de vraag welke vader trainer wil worden.”

Een persoonlijk hoogtepunt voor Erik was dat de heren kampioen werden met de B1. “De competitie was veel groter, dus de kans dat je kampioen werd veel kleiner. We kregen toen als jonge jongens een bosje bloemen.” William pakt er een foto bij. Vol nostalgie kijkt Erik ernaar. “O ja. Mijn vader was toen ook leider. Ik weet ook nog wel dat we iedere zondag naar de krant reden om de voetbaluitslagen te bekijken. Deze werden dan op de ramen geplakt. Dit was de manier om erachter te komen wat de wedstrijduitslagen waren. Je had toen geen teletekst.”

Erik en William hebben een sponsorcontract van twee jaar getekend. Zij zijn erg enthousiast. William lacht: “We vinden het allebei hartstikke leuk om te doen en om de club zo te ondersteunen.”