Sport

‘Het is wel je concurrentie op de mat’

APELDOORN – De 15-jarige Jamie Bo Schaap heeft zich gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap karate voor Cadetten, Junioren en U21. Van woensdag 23 tot en met zondag 27 oktober zal zij strijden in Santiago, Chili. “Ik vind het nog steeds een beetje onwerkelijk”, glimlacht de Apeldoornse.  

Samen met moeder Bianca komt Jamie Bo binnenlopen bij de redactie. Aan tafel vertelt de karateka dat ze op haar zesde al begon met haar sport. “Mijn moeder beoefende vroeger een vechtsport en doet tegenwoordig zelf ook aan karate. Toen ik 6 jaar was ben ik op haar aanraden een kijkje gaan nemen bij Karate-do Smaal. Ik ben gelijk begonnen met het onderdeel kata, het schijngevecht. Dit doe je – in tegenstelling tot kumite, het gevecht – alleen. Ik vind het wel fijn om op mezelf aangewezen te zijn.” Binnen Karate-do Smaal zijn er meerdere karate-toppers, die geregeld in het nieuws verschijnen. “Binnen de club is het gezellig, maar het is wel je concurrentie op de mat.”

Intensief trainen
Wil je meedoen met een wereldkampioenschap, dan moet je je eerst kwalificeren voor de Nederlandse selectie. Dit kan pas vanaf 14 jaar. Het is dan ook een hele prestatie dat Jamie Bo binnen een jaar al gekwalificeerd is. Hoe de Apeldoornse zich voorbereidt? “Ik train zo’n 10 uur per week. Zodra er een toernooi of kwalificatie aankomt, wordt de training intensiever. Mocht het een keer uitvallen, dan ga ik naar de sportschool om aan mijn kracht en conditie te werken. Dit doe ik soms met een vriendin of met mijn vader. Hij weet mij goed te begeleiden en motiveren.” Of de motivatie soms ontbreekt om te trainen? “Ik denk dat iedereen dat wel heeft. Vaak moet ik feestjes laten schieten, omdat ik een wedstrijd heb. Maar dat hoort erbij. Mijn vriendinnen vinden het leuk dat ik dit doe, dus ze begrijpen het ook wel.”

Gezinsleven
Jamie Bo’s ouders zijn erg trots op hun dochter en proberen zich zoveel mogelijk aan te passen aan haar trainingen. “Het is soms een hele organisatie”, lacht moeder Bianca. “Maar we doen het graag. Ik ben natuurlijk heel trots op haar, maar ik vind het belangrijkst dat ze het zelf leuk vindt. Je moet er wel helemaal voor gaan en school niet laten liggen.” Hoe het is om topsport met educatie te combineren? “We moeten veel vooruit plannen.” Jamie Bo vult aan: “Ik heb een LOOT-status, maar de middelbare school waar ik op zit is niet aangesloten bij de stichting LOOT. Toch zijn ze wel flexibel als ik bijvoorbeeld een toernooi heb.”