Sport

Heering geniet van terugkeer bij oude liefde

TERWOLDE – Met zijn destijds even langharige maatjes Dennis Hulshoff en Paul Bosvelt maakte een jeugdige Marco Heering begin jaren ’90 furore bij Go Ahead Eagles. Zijn terugkeer op het oude nest betekent voor de inmiddels 48-jarige vrijbuiter een nieuwe stap in zijn trainersloopbaan.

Een bal kan soms raar rollen. Na Almere City’s 2-0 zege op Go Ahead Eagles op 16 februari verkeerde Heering nog in de vaste veronderstelling zijn verblijf als assistent-coach bij de Flevolandse profclub te verlengen. Nauwelijks vijf maanden later heeft de oud-Apeldoorner er alweer een week training opzitten bij de club waar het publiek hem als meest vooruitgeschoven pion van het illustere trio ‘Kwik, Kwek en Kwak’ leerde kennen.

In de voor hem vertrouwde omgeving kost het de secondant van de nieuwe hoofdtrainer John Stegeman weinig moeite om te acclimatiseren. “In 1991 trainden wij al in Terwolde. Veel mensen van toen kom ik nu opnieuw tegen”, verklaarde Heering zaterdagavond na de 10-0 zege tegen een combinatieteam van SV Terwolde, waarmee het vernieuwde Deventer ensemble zijn oefencampagne op gang schoot. “Dat er alweer bijna 6000 seizoenkaarten verkocht zijn, geeft wel aan hoe deze club leeft. Er kwamen 700 mensen kijken naar de eerste training. In Almere waren dat er zestien…”

Met een grondig gerenoveerde spelersgroep werkt de technische staf in de aanloop naar de start van de Keuken Kampioen Divisie aan de noodzakelijke fine-tuning. “De omstandigheden zijn top. De groep moet in de komende weken naar elkaar toegroeien. Er zijn spelers gehaald waar een goede kop op zit. Het kan een hecht team worden. De nacompetitie moet zeker ons streven zijn. Als we dat niet halen, hebben we het slecht gedaan”, verwacht de nieuwe co-trainer dat Go Ahead Eagles niet voor spek en bonen gaat meedoen. In de voorbereiding moeten ook de stafleden goed op elkaar ingespeeld raken, zo stelt Stegemans eerste luitenant. “We vormen een team. We doen het met elkaar. Ik ben nogal een reactiemens. Ik moest me vanavond soms een beetje inhouden. We moeten aan elkaar wennen.”

De inwoner van Wijhe kijkt deze dagen eveneens met plezier en trots naar hoe Nacer Chadli en Dries Mertens, met wie hij in het verleden in Apeldoorn bij AGOVV werkte, met België op WK-goud jagen. “Fantastisch om te zien. Mooi hoe Chadli tegen Japan de winnende goal maakte. Leuk hoe ze op televisie ook steeds de naam AGOVV noemen”, meent de man met het roodgele bloed en het blauwe hart.

Of de nieuwe Eagles-selectie ook toekomstige WK-gangers herbergt, durft Heering niet te voorspellen. Het wordt er tegenwoordig niet eenvoudiger op om vanuit de eerste divisie door te stoten naar de absolute top, oordeelt hij. De houdbaarheidsdatum van zowel trainers als spelers neemt niet toe. “Nacer en Dries hebben allebei wel drie jaar bij AGOVV gezeten. Zij kregen de tijd om beter te worden. Dat is tegenwoordig anders. In zijn eerste jaar bij AGOVV lag Dries ook alleen maar op de grond.”