Sport

‘Hardlopen geeft rust in mijn hoofd’

APELDOORN – Op zaterdag 26 januari 1974 stonden 560 hardlopers aan de start van de eerste Midwinter Marathon in Apeldoorn. Veel bezoekers kwamen hierop af, onder wie Gerard Hurenkamp (61). Samen met zijn schoonzusje en broer deed hij het jaar erop voor het eerst mee en op zondag 2 februari staat hij voor de 45e keer bij de startlijn.

“Ik was een jaar of 16 à 17 toen ik door mijn broer en schoonzus gevraagd werd om mee te doen met de Midwinter Marathon. Ik voetbalde in die tijd veel, maar verder was ik geen getrainde hardloper. Ik had niet eens fatsoenlijke hardloopschoenen. Ik ben na de eerste keer blijven hardlopen en heb zo wel conditie opgebouwd.” Van de 44 keer rende Gerard één keer de halve marathon en één keer de hele, steeds zonder professionele begeleiding. “Ik heb ooit een boek gekocht over hardlopen met een loopschema voor een hele marathon. Maar daar blijft het bij. Ik moet ook wel zeggen dat ik tot nu toe geluk heb gehad. Ik heb nooit grote blessures gehad.”

Veranderingen

De Midwinter Marathon is door de jaren heen flink veranderd. Zo begon het hardloopevenement 47 jaar geleden met twee afstanden: een hele marathon en een kleine van 18,7 kilometer. In de loop van de tijd is dit uitgebreid naar zes afstanden. “Het parcours is natuurlijk ook steeds veranderd. Het blijft een mooi evenement dat door Apeldoorn breed gedragen en aangemoedigd wordt. Of ik aan andere hardloopevenementen heb meegedaan? Ik heb weleens deelgenomen aan een tien-kilometerloop, maar ik daar blijft het bij.” Hoewel Gerard meer een recreatieve hardloper is, is de Midwinter Marathon wel een traditie geworden. “Ik ben een geboren en getogen Apeldoorner en heb het evenement door de jaren heen zien groeien. Het blijft een mooi evenement om mee te doen. De sfeer en organisatie is ieder jaar weer goed.”

Fit blijven

Gerard bereidt zich het hele jaar voor op de mini-marathon. Hij bouwt vanaf de zomerperiode zijn afstanden op en na de Midwinter Marathon weer af. “De mini-marathon van 16 kilometer is een mooi richtpunt. Ik heb een zittend beroep en ben veel binnen. Overdag voel ik mij fitter doordat ik regelmatig hardloop. Het maakt het dagelijks leven makkelijker. Soms moet ik mij er wel toe zetten, maar ik weet dat ik er beter van terugkom. Ik zit dan beter in mijn vel en heb rust in mijn hoofd. Het voordeel van hardlopen is ook dat je zelf kunt bepalen wanneer je gaat. Doordeweeks loop ik vaak door de wijk en in het weekend in het bos. Het is leuk om te zien dat rond deze periode veel mensen gaan lopen. De Midwinter Marathon leeft echt in Apeldoorn.”

De 61-jarige hardloper gaat proberen de 10 Engelse Mijlen (16,1 kilometer) in ongeveer 90 minuten te lopen. “Ik heb niet echt een recordtijd. Het hangt er ook vanaf hoeveel training je erin stopt. Soms kun je niet veel trainen als je je voorneemt.” Gerard glimlacht: “Meedoen is belangrijker dan de tijd die je neerzet. Ik doe het voor mezelf.”