Sport

Grootste talenten in de baan

APELDOORN – De juniorenwedstrijd The Next Generation wordt al tien jaar in Omnisport georganiseerd. ‘Het Paradepaardje van De Adelaar en Libéma Profcycling’, zo laat Omnisport op haar website weten en dat is niet voor niets.

Op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 januari komen de sterkste Europese landen op het gebied van baanwielrennen met hun grootste talenten – in totaal 167 renners – naar de sporttempel van Apeldoorn.
Frankrijk is wat aantal betreft topleverancier met 27 renners, maar Duitsland en Groot-Brittannië doen daar nauwelijks voor onder met 24, zowel mannen als vrouwen. En het is weliswaar geen primeur – ze waren immers ook bij de allereerste editie aanwezig – maar ook de Verenigde Staten komen met het Olympische Talenten Team, bestaande uit zes mannen en vier vrouwen.

Ook Denemarken is er bij. De Deense coach Thomas Dalsted, die het toernooi omschreef als ‘een klein wereldkampioenschap’, zet zijn selectie vooral in op de ploegenachtervolging. “Er is eigenlijk geen enkel toernooi dat dit onderdeel zo op het programma zet. Je móet hier wel aanwezig zijn, om te zien waar je internationaal staat.”
Nederland wordt vertegenwoordigd door een groep van 27 renners. Onder hen zijn ook Apeldoorners: Yorik Wever, die verrassend sterk in december de kampioenstrui op de keirin mocht aantrekken, de relatieve nieuwkomer Lars Romijn en de meer ervaren Rick Hezeman.

De wedstrijden worden gehouden op vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.30 tot 18.00 uur en zondag van 9.30 tot 16.30 uur. De toegang is vrij.