Sport

Groot toernooi bij AGOVV voor voetballers van 55 jaar en ouder

APELDOORN – Op vrijdag 19 mei wordt op de velden van AGOVV, op Sportpark Berg en Bos, gestreden om de Veluwe Cup Walking Football 2023. Deze partijvorm, bedoeld voor voetballers van 55 jaar en ouder, wordt lopend uitgevoerd – rennen is verboden. De wedstrijden duren 15 minuten en worden gespeeld op een kwart van een kunstgrasveld, volgens de officiële reglementen van de KNVB. Het toernooi begint om 10.45 uur, om 16.00 uur is de prijsuitreiking.  

Eric Schakel, die samen met Peter Bosch en Roberto Landkroon het organisatiecomité vormt van het evenement, vertelt over de activiteiten en de ontwikkeling van het Walking Football bij AGOVV: “In 2017 ben ik in Apeldoorn komen wonen en wilde graag weer in beweging komen. Dat vond ik bij AGOVV, waar Gert Sangers met een man of acht aan Walking Football deed. Dat was toen ook de enige club die dit sociaal/maatschappelijke project aan het draaien had in het verzorgingsgebied Apeldoorn met 160.000 inwoners.”

“Inmiddels hebben we meer dan vijfentwintig leden, van wie er steevast vijftien komen voetballen op de vaste vrijdagochtend. We beginnen met een warming-up om 10.30 uur en na de training is er een kopje koffie met een bal gehakt bij Simon in de kantine.”

Schakel wilde het Walking Football in Apeldoorn en de regio meer body gaan geven, maar bij gerenommeerde Apeldoornse clubs lukte dat nog niet. “Zij krijgen intern het Walking Football (nog) niet van de grond. We weten en horen van verschillende kanten dat Walking Football soms een bedreiging voor het 45+ team zou zijn of dat er geen kartrekker binnen de vereniging is of dat er geen belangstelling voor is. Ook heeft Walking Football niet bij iedereen het juiste imago en wordt gedacht dat het voor eenzame mensen is of zelfs een soort seniorengym. Niets is minder waar, kunnen we zeggen: het Walking Football in Nederland leeft en is aan een behoorlijke opmars bezig. Alleen al op de Veluwe zijn er circa 17 teams en landelijk meer dan 450 teams. Er worden overal partijtjes georganiseerd en voor de fysiek fittere teams zelfs toernooien.”

Kleedkamerhumor

“Uiteraard heeft niet iedereen nog dezelfde techniek en snelheid zoals vroeger (hoewel ze dat wel denken) en juist dat verschil lossen we bij AGOVV op door tijdens de training gelijk sterke groepjes te formeren, zodat iedereen aan spelen toekomt en iedereen met een even zo grote voldoening van het veld afstapt. Wat opvalt is het plezier, het fanatisme en de kleedkamerhumor die schijnbaar niet leeftijdgebonden is. Wat zou het leuk zijn als we over een tijdje gewoon tegen andere Apeldoornse clubs kunnen spelen of zelfs, zoals in Twente en Drenthe, een lokale competitie kunnen opzetten. Het is nog toekomstmuziek maar niet onmogelijk. Het is vanuit de landelijke gedachte om ouderen meer in beweging te laten komen heel maatschappelijk verantwoord om de 55+ doelgroep een voetbalgerelateerde activiteit aan te bieden in de vorm van Walking Football. Je doet ze er een groot plezier mee en ze houden binding met de club, wat ook zo zijn voordelen kan hebben in verband met teruglopende belangstelling voor vrijwilligerswerk.”

Succesvolle missie

Walking Football is de perfecte partijvorm voor oudere voetballers, want de kans op blessures is minimaal, zegt Schakel. Zijn missie om het Walking Football in deze regio te stimuleren, is tot op heden succesvol gebleken. Schakel heeft een goede band opgebouwd met diverse verenigingen op de Veluwe en daarbuiten, waarvan er vrijdag dus een aantal schitteren op het toernooi bij AGOVV. “De bedoeling is dat meer senioren gaan deelnemen aan Walking Football, niet alleen bij AGOVV maar in de hele regio. Maar niet alleen ledenwerving is onze grote doelstelling, alhoewel we altijd goede spelers kunnen gebruiken. Iedereen die meer wil weten over het hoe en wat van Walking Football mag mij bellen. Ik help graag. AGOVV Oldstars heeft de luxe om nu al twee teams te kunnen opstellen. We hebben die verdeeld over een recreatief team en een prestatieteam, maar trainen doen we met en door elkaar. Met het laatste team nemen we deel aan externe toernooien en uitnodigingen. We spelen dan tegen Nederlandse teams en buitenlandse teams.”

Veel uitnodigingen

Bij AGOVV loopt het Walking Football dus al voortvarend, zegt Schakel. “We hebben een goede naam opgebouwd en krijgen veel uitnodigingen. We spelen op toernooien tegen FC Twente en Feyenoord en zelfs internationaal tegen Werder Bremen, Schalke 04, Borussia Dortmund, Club Brugge, AA Gent en Olympique de Marseille. Dan praat je dus echt over Walking Football op een hoog niveau. En dat willen we dolgraag continueren en vooral verder uitbreiden. Daarom nodig ik alle sportieve mannen van 55+ met een gezonde dosis voetbalverstand graag uit om eens met ons mee te trainen op vrijdagochtend en te ervaren hoe leuk Walking Football eigenlijk is!”

Goede generale

Deelnemende teams aan het toernooi bij AGOVV zijn DOVO uit Veenendaal, SKV uit Wageningen, Voorwaarts uit Twello, Maluku OldStars Barneveld, EFC’58 uit Ermelo, VVOG uit Harderwijk, vv Nunspeet, Blauw Geel’55 uit Ede en uiteraard organisator AGOVV, met twee teams.

Afgelopen vrijdag heeft het prestatieteam van AGOVV het sterk bezette toernooi bij vv Steenwijk gewonnen. Hier waren de sterkste achttien topteams van het noorden bij aanwezig. Na een spannende pot tegen PEC Zwolle werden met een solide strategie de overige teams bestreden, wat uiteindelijk tot de winst leidde en vertrouwen schept in het eigen toernooi…