Sport

Gino Bosz aast in Deventer op definitieve doorbraak

TERWOLDE – Voor Vitesse, Heracles en Cambuur kwam Gino Bosz tot iets meer dan twee handjesvol optredens in het betaalde voetbal. In het shirt van Go Ahead Eagles aast de 25-jarige Apeldoorner op een definitieve doorbraak als prof.

De eerste training met zijn nieuwe werkgever gaf de nieuweling al een voorzichtige indicatie van wat hem de komende weken en maanden in de Adelaarshorst te wachten staat. Ten overstaan van meer toeschouwers dan waarvoor hij afgelopen seizoen met jong Vitesse op Papendal thuiswedstrijden afwerkte, beleefde Bosz zondag zijn eerste werkdag in Deventer dienst. 

Hij had de woorden ‘mooi hè, zoveel publiek’ nog maar nauwelijks uitgesproken of een uitbundige supporter klopte hem al spontaan op de schouder. “Hij maakt ons kampioen”, wees de enthousiasteling naar de zoon van voormalig Ajax-trainer Peter Bosz. Dat de optimistische Eagles-fan geen flauw benul had van wie er naast hem stond, deerde de man niet. Na het volledig mislukte voetbaljaar 2017-2018 kan het onder de nieuwe trainer John Stegeman alleen maar beter gaan, redeneren veel supporters van Go Ahead Eagles. 

Bosz junior zag en hoorde het lachend aan. Als het aan de nieuwe Eagle zelf ligt, leert de fanatieke aanhang van de Deventer eerstedivisionist hem op korte termijn wel beter kennen. In Arnhem, Almelo en Leeuwarden slaagde hij er niet in om uit te groeien tot basisspeler. De kans die hem in Deventer wordt geboden, wil hij met beide voeten aangrijpen. “Ik hoop dat ik veel aan spelen toe kom. Het is aan mij om het te laten zien.” 

Met het behalen van de titel in de derde divisie nam de aanvoerder afscheid van de Vitesse-reserves. Het komende seizoen mag Bosz zijn kwaliteiten onder bewijs stellen in wat sinds vorige week de ‘Keuken Kampioen Divisie’ heet. In de bijna zeven weken durende oefencampagne moet hij zijn plekje zien te vinden en te veroveren.

Onder Stegeman werkte hij in het seizoen 2015-2016 in Almelo al eerder. Andere oude bekenden herbergt de selectie van Go Ahead Eagles voor Bosz niet. Uit de korte periode waarin hij als jeugdspeler al eens het roodgele shirt droeg, treft hij niemand. “Dat was in de onder-13 of onder-14, dus alweer een poosje geleden. De trainer ken ik wel, ja. Ik weet wat hij wil en wat hij doet. Voor de rest ken ik alleen Julian Lelieveld, van Vitesse.”

Gino Bosz kan op zaterdag 7 juli zijn eerste speelminuten maken voor de Deventenaren. Go Ahead Eagles opent dan in en tegen Terwolde de reeks oefenduels in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De aftrap is om 19.00 uur.