Sport

Feestelijke aftrap Sportplein

APELDOORN – Sportplein Apeldoorn, het nieuwe digitale platform dat sport en beweging in de gemeente Apeldoorn promoot, werd gelanceerd tijdens het Zeepkistenrace Festival in het Orderbos. Het platform werd ‘afgetrapt’ door oud-profvoetballer en inwoner van Apeldoorn Andy van der Meijde en wethouder Sport Sunita Biharie.

Apeldoorn heeft een groot sport- en beweegaanbod en er gebeurt in de hele gemeente ontzettend veel op dit gebied. Het aanbod is echter niet op één plek zichtbaar en Apeldoorners weten sommige activiteiten, evenementen, locaties of clubs nog niet altijd even goed te vinden. Dankzij de app en website van Sportplein Apeldoorn, dat ontstaan is naar aanleiding van het lokaal Sport- en Beweegakkoord, is nu de breed gekoesterde wens in vervulling gegaan om al het sport- en beweegaanbod als geheel zichtbaar te maken voor alle Apeldoorners.

Zoveel mogelijk Apeldoorners (meer) in beweging

Een van de hoogtepunten was de aanwezigheid van voormalig professioneel voetballer en Apeldoorner Andy van der Meijde. Als gepassioneerde sportambassadeur deelde Andy zijn liefde voor sport met het publiek. Zijn aanwezigheid zorgde voor een motiverende sfeer, waarin de nadruk werd gelegd op het belang van actief en gezond blijven door te sporten en bewegen. “Ik vind het heel belangrijk om te bewegen en vrij te zijn in je hoofd. Sommige mensen hebben last van faalangst of geen vertrouwen in zichzelf. Door het sporten komt er een stofje los in je hersenen dat je vertrouwen geeft, je voelt je goed. Het is belangrijk dat kinderen die de hele dag achter hun computer zitten, lekker naar buiten gaan. Dan voel je je goed en kan je heel de wereld aan!” aldus Andy van der Meijde.

Beweeg Challenges

Op het Sportplein werden bezoekers uitgedaagd om deel te nemen aan diverse uitdagende activiteiten en sportieve spellen. Over het festivalterrein waren tien korte Beweeg Challenges te vinden waarmee bezoekers op een actieve manier kennismaakten met Sportplein Apeldoorn. Ook Decathlon Apeldoorn draagt bij om Apeldoorners in meer beweging te krijgen, onder andere door de mountainbike die zij voor een winactie beschikbaar stellen. Daarnaast kregen verschillende sportaanbieders, die tevens hun sport- en beweegaanbod promoten via het nieuwe platform, de kans om hun sportactiviteiten in de schijnwerpers te zetten tijdens het festival. Fernando Dall van OSSO, ook aanbieder op Sportplein Apeldoorn, ziet meerwaarde in het platform omdat ze hiermee meer publiciteit krijgen: “Wij proberen de wijk in te gaan om jongeren te stimuleren om de deur uit te gaan en lekker te sporten. Met de Sportplein Apeldoorn app kan je hen beter bereiken en motiveren om mee te doen.”

Samen in beweging
Waar het platform nu met name gefocust is op het inzichtelijk en beschikbaar maken van al het sport- en beweegaanbod en faciliteiten in de gemeente, zal deze verder uitgebreid worden met functionaliteiten om de Apeldoornse sport- en beweeggemeenschap meer met elkaar te verbinden. Zo kun je als Apeldoorner straks onder meer sportmaatjes vinden, andere sporters volgen en sport- of beweeggroepen aanmaken.