Sport

‘Er is ervaring genoeg, maar het wordt niet gebruikt’

APELDOORN – Talentvolle tennissers zijn bij Remco Schreurs (47) al sinds jaar en dag in vertrouwde handen. De Apeldoornse tennistrainer gaat met de nationale toppers (in spe) bovendien de grote binnen- en buitenlandse wedstrijden af. Afgelopen weekeinde, bijvoorbeeld, is hij met zijn Veenendaalse pupil Botic van de Zandschulp vertrokken naar een toernooi in het Finse Tampere.

Schreurs is daarnaast ook het type dat de boel graag in beweging brengt én houdt, zeker nu het traditionele tennistoernooi om de Apeldoornse titels weer nadert. The Box Apeldoornse Tennis Kampioenschappen 2019 wordt gehouden van 30 augustus tot en met 8 september. Het toernooi wordt alweer voor de 57e keer georganiseerd door de Apeldoornse Tennis Federatie. Dit jaar worden de finales gespeeld bij tennisvereniging Vego, waar ook de aanmoedigingsprijs van de Gemeente Apeldoorn wordt uitgereikt. Wie gaan in 2019 de lokale kampioenen Manon de Rijk en Daan van Miltenburg opvolgen? Schreurs knikt: “Dat is de vraag, maar ook meteen de reden waarom ik in actie ben gekomen. Het is natuurlijk leuk voor Daan dat hij won, maar een 14-jarige die de beste van Apeldoorn wordt…dat mag toch eigenlijk niet? Veel goede spelers lieten vorig jaar verstek gaan en dat is jammer, want vroeger was het echt een eer om Apeldoorns kampioen te worden.”

Lees het niet verkeerd: Remco gunt Daan van Miltenburg het kampioenschap ten volle, het is meer dat het hem irriteert dat niet alle topspelers de moeite nemen om bij de ATK acte de présence te geven. “Ik ben echt van het prestatietennis en constateer dat we in Apeldoorn aan het afglijden zijn. Pakweg tien jaar geleden hadden we hier 7.000 tennissers, nu nog 3.000. En ook het publiek laat het afweten op de tennisparken. Zowel de kwaliteit als kwantiteit is afgenomen. Nog een voorbeeld? Vroeger gingen we vanuit Apeldoorn met 26 spelers naar het Nederlands kampioenschap, tegenwoordig nog met 2. Het tennis beleeft weliswaar landelijk een achteruitgang, maar in Apeldoorn is het extreem. Zelfs van de gezonde rivaliteit tussen de lokale verenigingen is tegenwoordig helaas nauwelijks meer sprake.”

Side event
En dus heeft Schreurs een heuse missie: “De mensen weer spektakel bieden!” De oplossing ligt al klaar: “Met een werkgroep zijn we aan de slag gegaan voor een leuk side event van de ATK. Met een simpel uitgangspunt: jong speelt tegen oud. De broers Robert en Roelof Ameshoff, die vorig jaar samen het herendubbel wonnen bij de ATK, hebben een lijst opgesteld van jeugdige toppers. Natuurlijk staan Botic van de Zandschulp en Tom Clavel op die lijst. Han Blijleven, Rien Hokken en ik hebben een inventaris gemaakt van de ouders spelers, onder wie ikzelf uiteraard maar ook Michiel Bolsius, Joost van der Marel en Tom Kempers. De opzet van het evenement is aantrekkelijk voor alle verenigingen. De singlepartijen tussen een jeugdige en oudere topspeler worden op alle tennisparken gespeeld. De winnaar krijgt steeds één punt. In het finaleweekend bij Vego worden ook nog drie dubbels gespeeld voor extra punten. Qua tennis zullen ‘wij oudjes’ niet van de jongeren winnen, qua ervaring natuurlijk wel, haha.”

En nee, dit kersverse side event is zeker niet bedoeld om de traditionele opzet van de Apeldoornse Tennis Kampioenschappen geweld aan te doen. Het is gewoon ‘voor erbij’ en dat blijft ook zo, bevestigt Schreurs. “Als deze pilot goed uitpakt, gaan we dit de komende jaren voortzetten. Het is ons inziens goed voor weer een stukje toptennis in Apeldoorn. Dit concept zal de sportbeleving onder de toeschouwers weer een flinke boost geven. Leuk om te vermelden is ook dat alle tennisverenigingen meteen achter onze plannen stonden. Het besef is er ook wel degelijk bij de clubs dat er iets moet gebeuren, maar verandering is niet altijd eenvoudig. De verenigingen willen ook graag hun eigen identiteit behouden en dat begrijp ik heel goed. Maar om het tennis binnen Apeldoorn weer naar een hoger plan te brengen, moeten we wel blijven ontwikkelen.” En om de tennissport binnen Apeldoorn weer een stimulans te geven, doet Schreurs zelfs een aardige suggestie: “Dat talentvolle kinderen met hun tennistas en in trainingspak naar school gaan, omdat ze daarna moeten trainen. Dat andere kinderen dit zien en daardoor ook interesse krijgen in tennis. Dat zou geweldig zijn.”

Hoogtijdagen
Binnen Apeldoorn mag een topspeler, zo zegt Schreurs, ‘gewoon lid blijven bij de vereniging waar hij al zat, maar bijvoorbeeld op een hoger niveau competitie spelen bij een andere club binnen de plaats’. “Pas dan kunnen we terugkeren op het niveau van de hoogtijdagen van Tennisclub de Manege, een decennium geleden. Een absoluut topteam in competitie en afgeladen tribunes. We hebben binnen Apeldoorn de capaciteiten om dit mogelijk te maken. Er loopt zo’n schat aan ervaring op de tennisparken rond, maar die wordt momenteel jammer genoeg onvoldoende gebruikt. Als we gezamenlijk de schouders hieronder zetten, heeft Apeldoorn de potentie om het tennisbolwerk van weleer te worden.”

Op de foto: Remco Schreurs (rechts) is momenteel met zijn pupil Botic van de Zandschulp bij een toernooi in Finland.
Foto: Rien Hokken