Sport

‘Enthousiasme van sportief gezin werkt motiverend’

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding trainen zij sinds oktober voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is deze maanden de uitdaging van twaalf min of meer ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). De acht-kilometerwedstrijd op 2 februari 2020 is onderdeel van de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Eén van hen is de 44-jarige Marc Mossink die, onder begeleiding van Licht en fysiotherapiepraktijk Isokin, zich inmiddels buiten het loopteam om voorbereidt op de Acht van Apeldoorn. Hij volgt hetzelfde programma als de andere elf deelnemers, maar dan individueel. “Mijn echtgenote Nicole is fanatiek hardloopster, die al jarenlang volledige marathons volbrengt, waaronder in Berlijn. Dan sta ik langs de lijn aan te moedigen, maar het werd hoog tijd dat ik ook weer eens serieus de hardloopschoenen ging aantrekken.”

Overigens begon Marc in oktober niet ‘op nul’. “Ik liep al wel regelmatig afstanden van zo’n tien kilometer en heb ook drie keer aan de Dam tot Damloop meegedaan; die gaat over 10 mijl, dus 16 kilometer. Maar dan finishte ik echt op het tandvlees. De oproep voor het loopteam zag ik dan ook als een uitgelezen kans om structureel aan mijn conditie te gaan werken. Bovendien was dit de stok achter de deur die ik nodig had, ik heb daarom geen seconde getwijfeld.”

Mossink, in het dagelijks leven accountmanager bij PostNL, zit voor zijn werk praktisch de hele week in de auto, dus een beetje extra lichaamsbeweging kon geen kwaad. “Belangrijk daarbij was om niet meteen te hard van stapel te lopen. Dennis Licht zegt altijd: je moet kunnen blijven praten wanneer je hardloopt. Mijn gemiddelde ligt op ruim 8 kilometer per uur, waar ik heel tevreden over ben.” Hij heeft in het recente verleden ook diverse keren deelgenomen aan de Acht van Apeldoorn, met als snelste tijd tot dusver 44,08 minuten. “Wat velen van het loopteam al eerder hebben gezegd, geldt ook voor mij: het plezier in het hardlopen staat voorop. Maar graag zou ik op 2 februari wel ergens in de 41 of 42 minuten eindigen.”

Daarmee zou Marc meteen weer aansluiting vinden bij zijn sportieve gezin. De prestaties van zijn vrouw zijn dus een belangrijke bron van inspiratie voor hem, maar ook zijn dochters Laura (12) – die de Acht van Apeldoorn eveneens al eens voltooide – en Jill (8), actief bij de Kidsrun over 1 kilometer, zijn er maar druk mee. “Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en bijzonder motiverend. Vanaf dag één van het traject weet ik dat ik de juiste beslissing heb genomen. Het is echt heerlijk om op deze manier te kunnen ontspannen en de drukte van het werk zo te kunnen afschudden.”

Hardlopen doe je met je ziel

Door: Dennis Licht

Wie kent de running-apps Runkeeper, Strava, Polar Flow en Garmin Connect niet? Stuk voor stuk apps waarmee je heel mooi je trainingsdata kunt opslaan, bekijken en analyseren. En sommige apps bieden zelfs een mogelijkheid om programma’s te volgen. Prachtig al die apps, maar veel apps registreren data die niet correct zijn of waarvan je moet afvragen of je het nodig hebt. Zoals de voorspellende waarden die sommige apps zouden hebben wat betreft de maximale zuurstofopname. Bijvoorbeeld de Running-Index van Polar, die hevig wordt beïnvloed door de intensiteit van training. Terwijl je in algemene zin op lange termijn als recreatieve loper een hogere maximale zuurstofopname bereikt door lang en rustig te lopen. De omgekeerde wereld dus. Apps zijn een leuke aanvulling op je trainingen, vooral om achteraf terug te kijken hoe je hebt gelopen, maar het leidt af van wat echt belangrijk is. Hardlopen doe je met je ziel, hardlopen op gevoel met al je zintuigen in actie. In een staat van flow overstijg je jezelf pas echt.

Natuurlijk is het goed om richting te geven aan je training en daarbij kan trainen op hartslag of snelheid een prima hulpmiddel zijn, maar je er tijdens het hardlopen door laten leiden werkt bij veel mensen averechts en roept soms zelfs frustraties op. Om echt lekker te lopen moet je leren om in het hier en nu te lopen. Dat is trainbaar, maar kan een app je niet vertellen. Om jou als hardloper wat minder te laten leiden door data maar juist het lekkere gevoel van hardlopen op te roepen, wil ik je uitdagen om eens per twee weken zonder sporthorloge of running-app te lopen. Ga erop uit en ga hardlopen zonder na te denken over tijd en tempo. Trek erop uit en neem pauze wanneer jij wilt. Loop hard of zacht, voel het contactmoment met de grond en adem rustig in en uit. Ruik, kijk en luister. Geniet van het moment. Laat je me weten hoe het ging?