Sport

EK baanwielrennen belangrijketussenstop op weg naar Tokyo

APELDOORN – Het Europees Kampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn, van 16 tot en met 20 oktober, is voor het publiek een prima gelegenheid om de Nederlandse wereldkampioenen aan het werk te zien. Voor de sporters is het evenement in Omnisport een belangrijke tussenstop op weg naar de Olympische Spelen.

Er zijn punten te verdienen die recht geven op startplaatsen voor Tokyo 2020, het is een meetmoment om te kijken of de oranje hegemonie blijft voortduren én het is ook het moment om de nieuwe KOGA-baanfiets aan het werk te zien.
De voortekenen lijken prima. Nederland heeft dit jaar op grote toernooien telkens de status van toonaangevende baannatie bevestigd. Dat begon op het wereldkampioenschap in het Poolse Pruszkow, waar maar liefst vijf wereldtitels werden behaald door de oranje equipe. Kirsten Wild won goud op het omnium en veroverde een medaille van dezelfde kleur met Amy Pieters op de madison.

Superieur
Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli lieten zich tot wereldkampioen op respectievelijk de sprint en de keirin kronen en samen met Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland behaalde dit duo ook goud op de teamsprint. Jan Willem van Schip tenslotte won de puntenkoers op het WK. Op die laatste gouden medaille na werden de titels allen behaald op olympische onderdelen. Op de recent gehouden European Games in Minsk won Wild ook twee keer goud en waren het Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen die het goud op de sprint en de keirin wonnen. En opnieuw was de Nederlandse ploeg superieur op de teamsprint bij de mannen.
“Het is ongelofelijk als je kijkt welk niveau we steeds halen”, riep bondscoach Hugo Haak dan ook uit in Pruszkow en Minsk. “Op het WK realiseerden we al tijden op de teamsprint die we eigenlijk pas op de Spelen verwacht hadden en bij de European Games – waar we niet echt naar toe gewerkt hadden – lieten de renners al zien dat hun basisniveau ook geweldig is en goed is voor goud. Die jongens stuwen elkaar naar steeds grotere hoogten.” Jeffrey Hoogland stond daar ook van te kijken: “En dan moet je nagaan dat we nog een nieuwe KOGA-baanfiets krijgen, die aantoonbaar sneller is. En dat terwijl we ook op ons ‘oude’ frame al zo succesvol waren. Maar het is nodig om te blijven verbeteren, want de concurrentie staat ook niet stil richting Tokyo.”

Spectaculair
In Omnisport komen woensdag 16 oktober de wereldkampioenen op de teamsprint in actie. De Nederlandse mannen zijn deze winter nog ongeslagen. Ook de afvalkoers vrouwen en scratch mannen staan dan op het programma. Op donderdag 17 oktober zijn in de voorronden van de sprint onder anderen wereldkampioen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland te zien, net als de scratch bij de mannen en de afvalkoers bij de vrouwen. Vrijdag 18 oktober wordt het sprinttoernooi bij de mannen en vrouwen beslist. Ook rijden beide sekses het omnium. Op het laatste onderdeel is Kirsten Wild draagster van de regenboogtrui. Zaterdag 19 oktober is de dag van het keirintoernooi voor mannen en vrouwen, de individuele achtervolging en de puntenkoers. Op zondag 20 oktober, tenslotte, zijn de kilometer (mannen), de 500 meter (vrouwen) en de spectaculaire koppelkoersen te zien. Amy Pieters en Kirsten Wild veroverden op dat onderdeel eerder dit jaar de wereldtitel. Voor meer informatie: www.ekbaanwielrennen.nl en www.libemaprofcycling.nl

 (Foto: Merlijn Spenkelink)