Sport

Draisma Dynamo over de knie in Martini Plaza

GRONINGEN – In plaats van alvast een voorschot te nemen op een finaleplaats in de play-offs, sneed Draisma Dynamo zich zaterdagavond lelijk in de vingers. Door de 3-0 nederlaag bij titelhouder Abiant Lycurgus moet de bekerwinnaar in de resterende twee duels in de kampioenspoule de volle buit pakken om kans te blijven houden op de felbegeerde hoofdprijs.

Redbad Strikwerda verteerde de tik die Draisma Dynamo in het Groningse Martini Plaza incasseerde kalm: met een boterham met kaas. Van paniek was geen sprake. De uitgangspositie voor zijn ploeg blijft ongewijzigd, oordeelde de verliezende coach naderhand. “We wisten dat we van Sliedrecht moeten winnen en één van de twee wedstrijden tegen Lycurgus en Orion. Aan onze opdracht is dus niet zo gek veel veranderd.”

Het verweer van Draisma Dynamo in de topper van de kampioenspoule was hoe dan ook drie sets lang ontoereikend. Al in het eerste bedrijf zette Lycurgus de toon. Met liefst 25-11 droogde het de bezoekers af. Aan Apeldoornse kant van het net ging weinig goed. In de tweede en derde set bood Strikwerda’s bij tijd en wijle krampachtig ogende formatie weliswaar beter tegenspel, maar kon ze op de sporadische momenten waarop ze voorstond niet het benodigde verschil forceren. Op de beslissende momenten sloegen de Groningers onbarmhartig toe.

Strikwerda vond de cijfers en statistieken van zijn manschappen tegenvallend. “Lycurgus had goede opslagseries door Wytze Kooistra en Auke van de Kamp. Zij beslisten het overgrote deel van de rally’s in hun voordeel. Wij hadden 2,7 passes nodig om een side-out te maken. Dat lijkt nergens naar. Normaal moet je uit drie services één rallypunt maken. Wij hadden er 5,8 serves nodig. In wedstrijden kan je je verbeteren. In de tweede en derde set deden zich daartoe voldoende kansen voor. Wij dwongen eenvoudigweg te weinig af.”

Draisma Dynamo’s trainer noemde de zeperd in de eerste set in elk geval niet van beslissende invloed op het eindresultaat. “Zo’n eerste set is niet maatgevend. Voor ons doen was het veel te zwak, voor hun doen veel te sterk. Met extremen kan ik niets. Ergens laat je het liggen. Dat is wel duidelijk. Als je ziet dat de eerste vijf punten van hun door vier foutservices van ons komen, dan kom je aan het eind wat te kort.”

Dat Draisma Dynamo andermaal het onderspit delft tegen ’s lands sterkste clubteam, verandert volgens Strikwerda weinig aan de potentie van zijn selectie. “Fysieke en technische vaardigheden hebben we wel. We hebben dat ook al wel bewezen. Het is niet zo dat het ineens verdwenen is. Maar wil je van dit soort lui winnen, dan moet je het wel afdwingen. Ik zeg al maanden dat wij helemaal niet heel goed zijn, maar niemand wil naar mij luisteren. Omdat we wedstrijden winnen, gelooft iedereen dat wel.”

Door één tegenvallend resultaat laat Strikwerda zich niet uit het veld slaan. Ondanks het verlies behoudt Draisma Dynamo de kansen op het behalen van een finaleplaats in eigen hand. “We blijven gewoon hetzelfde doen als wat we de afgelopen weken gedaan hebben.”

Tekst: Rob Kruitbosch