Sport

De nieuwe generatie aan de start

APELDOORN – Laura Kenny-Trott, Amelie Dideriksen, Mathijs Büchli en in 2019 Megan Jastrap zijn renners waar achter hun naam de titel wereldkampioen of Olympisch Kampioen van toepassing is. Ze vierden vele triomfen, nadat hun internationale carrière was begonnen in Apeldoorn bij The Next Generation-wedstrijden.

Bij deze wedstrijden, die vrijdag 17 januari (13.00 tot 21.00 uur), zaterdag 18 januari (10.00 tot 17.30 uur) en zondag 19 januari (10.00 tot 16.00 uur) weer verreden gaan worden, komt de top van de junioren in actie in Omnisport. De toegang is voor het publiek vrij.

Het toernooi, tien jaar geleden opgezet door de baancommissie van AR & TV De Adelaar, is uitgegroeid tot een evenement van wereldformaat. Liefst dertien landen maken hun opwachting, waaronder de bekende baanwielrenlanden als Engeland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en België. Intussen mogen ook de Verenigde Staten van Amerika daaronder gerekend worden. Was het Chloe Dygert uit de USA die tijdens het WK een wereldrecord reed op de individuele achtervolging – ze klopte Annemiek van Vleuten in de finale – bij The Next Generation van 2019 toonde Megan Jastrap haar kracht en souplesse op niet mis te verstane wijze, om dat nog eens te onderstrepen met een wereldkampioenschap op de weg afgelopen jaar in Engeland.

Meer dan 150 renners gaan komend weekeinde hun krachten meten in alle disciplines, waaronder de ploegachtervolging. Het is meteen de belangrijkste reden voor Denemarken om af te reizen naar Omnisport, want dat onderdeel wordt zelden verreden bij internationale toernooien. Snelle nummers als de keirin en de sprint over drie ronden worden in een format gegoten, waarbij de onderlinge krachtsverhoudingen minimaal zijn en de renners tot het uiterste worden gedwongen elke keer alles te geven om in het poulesysteem niet te degraderen.

Hans van Bon, coördinator van het baanwielrennen in Omnisport namens De Adelaar: “Het mooie is dat het bij dit toernooi uitsluitend om de sport gaat. Dat zie je heel goed terug bij de Amerikanen: zij vliegen woensdag in en gaan maandag weer terug en rijden dan wedstrijden waar niets te verdienen valt. Immers, er is geen prijzengeld, er zijn geen huldigingen. Alleen voor de winnaar van een wedstrijd is er een boeket van Bloemenmagazijn Margriet als beloning. Dat is ook absoluut de kracht van dit toernooi: het gaat om de sport en bij dit toernooi is dat absolute topsport van de beste renners van de deelnemende landen. Competitie naar competentie in optima forma.”

De organisatie haalt alles uit de kast om dit toernooi een leerschool te laten zijn voor de renners. Er wordt gereden volgens het Eickhof-eliminationsystem bij de afvalkoers. Een systeem dat vrijwel uitsluitend bij Europese en wereldkampioenschappen wordt gebruikt, maar een belangrijk hulpmiddel vormt om een juiste jurering te waarborgen bij een moeilijk onderdeel als de afvalkoers. De Judge referee (de videoscheidsrechter) kan beschikken over een camera en replayapparaat, waarbij elke discussie kan worden uitgesloten bij sprintwedstrijden en puntenkoersen. Alles wordt vastgelegd en is direct op afroep beschikbaar voor de aankomstrechter.
De fietsen worden gewogen en gemeten of zij aan de verplichte standaards van de UCI voldoen en het rijden met transponders – in Nederland gewoon, maar lang niet in alle deelnemende landen – maakt het correct op papier krijgen van de uitslagen voor de jury gemakkelijker. Voor meer informatie: www.adelaar.org