Sport

De laatste week voor de Midwinter Marathon

Nog enkele dagen totdat het startschot klinkt van Apeldoorns grootste sportevenement. Wanneer je goed en vooral gestructureerd getraind hebt, kan de zogenoemde taperfase beginnen. De laatste week gaat het vooral om uitgerust te raken en je geestelijk voor te bereiden. Maar wat moet je nu wel of niet doen in zo’n laatste week?

Ervan uitgaande dat je op tijd begonnen bent met je trainingsprogramma, is het belangrijk om de laatste week minder te gaan trainen en meer de nadruk te leggen op rust. Dat kun je doen door bijvoorbeeld het aantal hardloopdagen te verminderen, de intensiteit van de training te verlagen, de training in te korten.

Helemaal niets doen raad ik niet aan. Het is wel lekker om een beetje in het ritme te blijven. Vaak als je wat uitgeruster raakt, voel je dat je energie toeneemt. Ik weet uit ervaring als coach én hardloper, dat lopers de neiging hebben om hun vorm te peilen. Doe dat niet! Een boer trekt zijn worteltjes toch ook niet uit de grond om te kijken of ze gegroeid zijn? Vertrouw erop dat het goed zit. Plan je laatste korte training 2 à 3 dagen voor de wedstrijd.

In zo’n laatste week is het niet alleen minder trainen, maar is het ook belangrijk om je geestelijk voor te bereiden. Om goed voorbereid aan de start te verschijnen begint het al met simpele zaken als je tas op tijd inpakken en je schoenen niet te vergeten, zorgen dat je startnummer is opgespeld, op tijd eet en drinkt en daarin de juiste keuzes maakt, maar ook gewoon ruim van tevoren aan de start verschijnen.

Het is zoveel fijner starten als je ruim van tevoren aanwezig bent, want dan kun je – zoals ik dat noem – nog even aarden. Maar er zijn ook andere zaken die niet aan je aandacht mogen ontsnappen. Het helpt als je wat parkoerskennis hebt en weet wat je onderweg kunt verwachten. Zorg ervoor dat je aandacht uitgaat naar taakgerichte doelen (bijvoorbeeld ontspannen in je schouders, de eerste kilometer start ik behouden), dus focus je niet op het einddoel. Het helpt voor veel mensen om te visualiseren hoe je loopt, waar je loopt en welk gevoel je daarbij graag zou willen ervaren. Succes met de laatste loodjes!

Dennis Licht