Sport

Botic verdedigt nationale eer

APELDOORN/VEENENDAAL – Botic van de Zandschulp is door bondscoach Paul Haarhuis geselecteerd voor het TeamNL Davis Cup-team, samen met Robin Haase, Tallon Griekspoor, Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer.

Nederland is een van de achttien landen die zich hebben geplaatst voor de Davis Cup Finals in Madrid. Oranje stuit dinsdag 19 november op Kazachstan en neemt het een dag later op tegen Groot-Brittannië. De achttien landenploegen strijden in zes poules van drie om een plaats in de kwartfinale. De finale staat zondag 24 november op het programma.

De geboren Wageninger Botic van de Zandschulp groeide in Veenendaal op en woont daar ook nog, maar al sinds zijn elfde jaar traint hij in Apeldoorn bij tennisleraar Remco Schreurs. Hij is de nummer drie van Nederland – achter Robin Haase en Tallon Griekspoor – en staat momenteel op de 270e plaats op de wereldranglijst. Remco Schreurs slaat de positieve ontwikkelingen rond zijn protégé met veel plezier gade: “Hij is gaandeweg driehonderd plaatsen op de wereldranglijst gestegen en er zit nog altijd rek in. We hebben sowieso momenteel een uitstekende lichting met de jongens die nu het Davis Cup-team vormen. Ze hebben allen de potentie om de top-100 te halen.”

De opmerkelijke opmars van Botic is terug te voeren op het specifieke trainingsprogramma dat Schreurs met bijvoorbeeld ook een voedingsdeskundige heeft opgesteld. “Hij at al gezond, uiteraard, want anders haal je dit niveau niet, maar het kon klaarblijkelijk nóg beter.” Voorts bleek uit de trainings- en toernooiresultaten dat er ook nog zoiets bestond als een ‘ideale ondergrond’ voor de talentvolle tennisser. “Hardcourt, zonder meer”, knikt Schreurs. “Drie jaar geleden won hij al het Nederlands kampioenschap op die ondergrond en zijn stijl van tennissen komt hier het meest tot zijn recht. Meer dan ooit zoekt hij nu het net op en ook zijn warming-up en cooling-down zijn beter geworden. Inderdaad, heel basic allemaal, maar met een enorme impact op zijn resultaten.”