Sport

Apeldoornse derby op zaterdagavond smaakt naar meer

door Armon Veeneman

APELDOORN – Duizend toeschouwers bij de Apeldoornse derby tussen WSV en Columbia (0-3). Het moet ongetwijfeld alweer een hele tijd geleden zijn dat zoveel voetballiefhebbers hun weg vonden naar een voetbalfeestje in de stad. De beslissing van de twee verenigingen om het duel op zaterdagavond te spelen, bleek een gouden zet. Een doodsteek richting het zondagvoetbal zal het nog niet zijn, maar een duidelijk signaal is het wel.

Het was zaterdagavond rond half zeven, toen er al een lange rij stond voor de kassa’s van sportpark De Voorwaarts. De penningmeester van WSV moet het haast handenwrijvend hebben aangezien. De wedstrijd verplaatsen van zondagmiddag naar zaterdagavond mag dan geen uniek concept zijn, maar in de huidige tijd lijkt het alleen nog maar voordelen te hebben. Misschien is het ook wel een must. Want wie tegenwoordig op zondagmiddag naar een potje voetbal in Apeldoorn gaat kijken, zal uiterst treurig worden van de toeschouwersaantallen. De penningmeesters voorop.

Uitstekend idee dus ook om de derby tussen tweedeklassers WSV en Columbia te verplaatsen naar de zaterdagavond. Voor de kas van WSV, maar vooral voor de Apeldoornse voetballiefhebbers die na de wedstrijd gezellig konden bijkletsen in de kantine. De stap naar het zaterdagvoetbal zal door WSV en Columbia wellicht nog niet zo snel gemaakt worden, maar de zondagse ‘Apeldoornse Bundesliga (klasse 4F)’ over pakweg tien jaar op zaterdag? Ondenkbaar is het zeker niet, wanneer je kijkt naar het aantal clubs in Nederland dat langzaamaan de overstap maakt naar het zaterdagvoetbal.

Trots
Het grote toeschouwersaantal bij de derby tussen WSV en Columbia is iets wat het Apeldoornse voetbal, de laatste jaren gekenmerkt door veel negativiteit, goed kan gebruiken. Dat werd beaamd door spelers en trainers van de twee clubs en dus ook door Columbia-trainer Willem Mulderij: “We mogen er trots op zijn dat er zoveel mensen langs de kant stonden. Dit is heel belangrijk voor het voetbal in deze regio. We zijn vaak negatief over het voetbal in Apeldoorn en dat is qua niveau misschien ook wel terecht. Maar als je ziet hoeveel mensen hierop af zijn gekomen, dan moeten we ook trots zijn met z’n allen. Dit is een mooie eerste stap.” Overigens is nu al besloten dat de terugwedstrijd op De Winkeweijert ook op zaterdagavond wordt gespeeld.

Kwaliteitsverschil
Wellicht dat de derby volgend seizoen al niet meer gespeeld wordt, aangezien Columbia een serieuze gooi zal gaan doen naar de titel. De 0-3 zege bevestigde dat. Gewezen profvoetballer Jop van der Linden (twee keer, zie foto) en Dylan de Bruin maakten de doelpunten voor de geelzwarten. WSV-trainer Jordy Vakkert zag dat het kwaliteitsverschil simpelweg te groot was. “Hoewel we twee goals weggeven uit een standaardsituatie, is Columbia volwassener dan mijn ploeg. Wij doen het met veel jonge jongens en zullen tevreden zijn met een plaats in de middenmoot.”