Sport

Albatross al eeuw lang een vereniging voor iedereen

APELDOORN – Dit jaar vierden maar liefst drie Apeldoornse verenigingen haar 100-jarig bestaan. Naast W.S.V. Apeldoorn en v.v. Columbia, maakte Ugchelse voetbalvereniging Albatross er een week lang een feestje van bij de vereniging, met als hoogtepunt: een voetbalwedstrijd waarbij de jeugd tegen het eerste elftal voetbalde.

De feestweek begon op dinsdagavond met een drukbezochte receptie. Op deze avond werd er teruggekeken op de geschiedenis van de club, waarbij er vele foto’s uit de oude doos de revue passeerden. Albatross werd officieel op 1 oktober 1919 opgericht, maar ongeveer drie jaar eerder bestond er reeds een U.V.V. (Ugchelse Voetbal Vereniging), die uitkwam in de tweede klasse van de Apeldoornse Voetbalbond. De naamgevers hadden er echter geen rekening mee gehouden dat er in Utrecht al een voetbalvereniging met die naam bestond. Om verwarring te voorkomen moest de naam veranderd worden. De koppen werden bij elkaar gestoken en daar rolden de naam ‘Stormvogels’ uit. Voordat deze naam in gebruik genomen werd informeerden zij bij hogere instantie of er bezwaren kleefde aan deze naam. Het werd wederom een teleurstelling, want de naam Stormvogels (IJmuiden) stond al genoteerd in de K.N.V.B.-boeken. Toen kwam ene heer Meyer op het idee om een woordenboek te raadplegen. Zo gezegd zo gedaan. Al spoedig kwam toen de naam Albatross in beeld. Waarom de naam Albatross met dubbel s geschreven wordt is heel logisch. Door al het geharrewar van het vinden van een naam die nog niet in gebruik was bij een andere vereniging, hebben ze er maar een extra ‘s’ achter geplakt.

Van voetbalwedstrijd tot pubquiz

Tijdens de feestweek stond de woensdag in het teken van de jeugd. “Er werd gebowld, gebubbelvoetbald en geschoten op een reuzendartbord”, vertelt voorzitter Bastiaan Bakker. “Tijdens dit eeuwfeest was er voor iedere doelgroep wel iets georganiseerd dat hen aansprak. Dat was hartstikke leuk.” Donderdag werd de feesttent omgetoverd tot een echte kroeg, waarbij teams van verschillende verenigingen, buurten en bedrijven de strijd met elkaar aangingen tijdens de pubquiz. Op vrijdag was er een inspirerende presentatie van John van Zweden, de Haagse behangkoning die eigenaar werd van voetbalclub Swansea City uit Wales. Aansluitend vlogen de euro’s in het rond tijdens de veiling. Er werd grof geboden op onder andere het gesigneerde voetbalshirt van Steven Berghuis, een vip-arrangement bij Heracles, een bal vol handtekeningen van de Vitesse-spelers en een weekendje toeren in een Mini-Cooper. “Het hoogtepunt van ons eeuwfeest was op zaterdagmiddag: de voetbalwedstrijd jeugd tegen het eerste elftal. Er werd sportief gespeeld door beide teams.” Zaterdagavond snelde sportminnend Ugchelen naar de feesttent om onder begeleiding van de feestband ‘Bandje Speciaal’ tot in de late uurtjes het 100-jarig jubileum te vieren en op zondag was het Oktoberfest. Terwijl vaders en moeders in Duitse kledij aan de lange tafels zaten, speelde de jeugd elders in de tent leuke spellen. Het geheel werd muzikaal omlijst door een sfeervolle Oktoberfest DJ.

Nieuwe voorzitter

Bastiaan is sinds vorig jaar voorzitter van de voetbalvereniging. Hij kwam een paar jaar geleden bij Albatross door zijn kinderen. Al snel betrad hij de loopbaan van jeugdvoorzitter naar voorzitter. “Ik ben in het bestuur gegaan, omdat ik vind dat als je een mening hebt, je er ook iets mee moet doen. De voorzitter voor mij was al jaren bezig met reorganisatie van de voetbalvereniging en de financiën op orde krijgen. Mijn kracht is nieuwe initiatieven aandragen, zoals manieren om de vereniging te verduurzamen met bijvoorbeeld ledverlichting en zonnepanelen. We hebben behoorlijk wat jeugdspelers, dat sportief gezien, goed is georganiseerd. We proberen de jeugdopleiding te gebruiken om de selectie, die nu in de derde klasse voetbalt, aan te vullen. Dit doen we hoofdzakelijk met onze eigen jeugd.” Wat Albatross typeert? “Het is een hele warme vereniging. Iedereen is welkom en we behandelen iedereen gelijk. We zijn een vereniging die met iedereen in gesprek gaat en mensen in hun kracht zet.”

G-voetbal

Albatross biedt voetbaltrainingen aan voor alle leeftijden: van pupillen tot junioren en senioren. “We zijn bezig met een pilot peutervoetbal voor kinderen van drie à vier jaar. Ook groeit ons damesvoetbal. Zo hebben we onderhand damesvoetbal voor meiden onder de 12 jaar, 15 jaar en een dameselftal. Dit loopt goed. We hebben veel aanwas en het zijn leuke groepen.” Ook voor mensen met een handicap biedt Albatross voetbal aan. “We hebben sinds vorig jaar een g-team. Dit wordt georganiseerd door een enthousiaste trainer met een aantal assistenten. Waarom we hier mee begonnen zijn? Een ouder kwam ermee en ik zag de uitdaging er wel in. Veel initiatieven worden op deze manier aangedragen. Mensen met een handicap zijn ook onderdeel van de gemeenschap. Ze hebben alleen wat meer begeleiding nodig.”