Stedendriehoek

‘Sport of Kings stoer en ruiger dan rugby’

APELDOORN – De eerste editie van Royal Polo at the Palace zal plaatsvinden op zaterdag 26 en zondag 27 augustus. Een weekend lang, beide dagen van 13.00 tot 19.00 uur, strijden vier professionele poloteams om de King’s Cup. Dit alles op Paleis Het Loo. “Het gaat een – in principe jaarlijks – terugkerend evenement worden”, belooft het bestuur van Royal Polo at the Palace, bestaande uit Albert Hakkers, Gert-Jan Haandrikman en Jan-Peter Nijmeijers.

Royal Polo at the Palace was in eerste instantie een gezamenlijk initiatief van een aantal Rotaryclubs uit Apeldoorn, waarbij Haandrikman en Hakkers intensief betrokken waren. Inmiddels zijn beide ondernemers een samenwerkingsverband aangegaan met Classic Events in de persoon van Nijmeijers, vanuit de ambitie om iets bijzonders voor Apeldoorn te doen en om een bijdrage te kunnen leveren aan het goede doel dat aan de primeur van dit evenement verbonden is. “Op alle basisscholen in Apeldoorn willen wij als organisatie kinderen tussen de 8 en 12 jaar leren om software te programmeren. Dit is hard nodig, want Nederland loopt op wereldschaal té ver achter in de ict-branche. Tijdens het poloweekend zal er daarom een demonstratie coderen zijn. Uiteraard wordt tijdens het poloweekend ook gedacht aan de kinderen, die onder andere gratis kunnen pony rijden. Inmiddels hebben al veel bedrijven en instanties zich aangemeld. Het belooft een fantastisch weekend te worden”, aldus Hakkers.
Deze chairman van Royal Polo at the Palace kwam met het idee om het polospel naar Apeldoorn te halen. “Ik heb zeven jaar in Engeland gewoond, in Surrey vlakbij Windsor, en maakte daar alle tradities mee die rond Londen spelen: het tennis op Wimbledon, de paardenraces op Ascot, maar dus ook de Queen’s Cup voor het polo. Dat vond ik zo leuk, daar móest ik gewoon iets mee gaan doen. Sinds mijn terugkeer in Apeldoorn woon ik vlakbij Paleis Het Loo en ben daar zelfs ambassadeur van. Het prachtige grasveld daar heeft enorm veel potentie en gelukkig mag daar van de huidige directeur Michel van Maarseveen goed gebruik van worden gemaakt.”

Niet alleen de toverachtige setting van het paleis bekoort Albert Hakkers, maar tevens de vele mogelijkheden en faciliteiten die deze locatie biedt. “We mogen de koninklijke stallen in en het paleis zelf. Vergeet niet dat de Oranjes een rijke traditie met paarden hebben, met name Beatrix. In Engeland spreken ze over polo als de ‘Sport of Kings’ en de koninklijke familie reikt daar ook elk jaar de Queen’s Cup uit. Dat klinkt allemaal bijzonder elitair, maar let op: er is ook in Engeland het gebruik dat bezoekers gewoon langs het wedstrijdterrein – de pitch – lekker kunnen picknicken. Ja, de dresscode is chique, maar dit evenement is voor iedereen bedoeld!”

Het Korps Rijdende Artillerie (KRA), in de volksmond vaak beter bekend als de Gele Rijders’ verricht op zaterdag rond 13.00 uur het startschot met een kanon waarna Fred Hollaender bijzondere historische rijtuigen uit heel Europa presenteert. Vervolgens gaan internationale poloteams strijden om de eerste prestigieuze King’s Cup. Het bestuur van Royal Polo at the Palace weet zich gesteund door de expertise van Paul Meulemans die al diverse jaren vergelijkbare polo-evenementen opzet elders in Nederland.

Polo is in ons land nog een relatief kleine sport. “Maar het is echt wel een stoere sport” vindt Hakkers. “Je zou het zo misschien niet zeggen maar het is ruiger dan rugby. Laten we hopen dat straks in Apeldoorn de spelers gewoon op hun paard blijven zitten en niemand van hen een tikje van de polostok de zogenoemde ‘mallet’ op zijn knar krijgt. Niettemin voor het geval dát staat de professionele hulp klaar.” Tenslotte roemt Hakkers het team van Paleis Het Loo onder aanvoering van Michel van Maarseveen dat Royal Polo at the Palace vanaf dag één heeft omarmd. “Dit evenement past heel goed bij ons” krijgen we steeds te horen. “Daar zijn we hen heel dankbaar voor.”

Langs de pitch bouwt de organisatie een VIP Hospitality-tent op met een capaciteit van 400 tot 500 bezoekers. De VIP-kaarten zijn overigens al bijna uitverkocht. Aan de overzijde en langs de zijkanten van het wedstrijdveld worden picknicktafels opgesteld. Kinderen tot en met 12 jaar hebben het gehele weekend gratis toegang voor anderen geldt een entreeprijs van 25 euro op de dag zelf aan de kassa of 1750 euro in de voorverkoop via de website: www.royal-polo.nl