Stedendriehoek

Snelheidsduivels in het strijdperk

APELDOORN – Zondag 2 juni staat het Marktplein in Apeldoorn op zijn kop. Twintig karts domineren deze dag het straatbeeld. Altios Cloud Experts en Businessclub Robur et Velocitas organiseren dit jaar voor het eerst Apeldoorn City Karting.

“Het Marktplein wordt omgetoverd tot een waar strijdperk”, vertelt Gerard Mulder van Altios. Veertig teams, bestaande uit vier rijders per team, gaan met elkaar de strijd aan om de titel te bemachtigen. “Er wordt een professionele kartbaan aangelegd, waarin wij een paar uitdagende bochten hebben laten opnemen. En natuurlijk staat aan het einde van de dag voor de winnaar een mooie beker klaar.” 

De organisatie heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan een tijdsregistratiesysteem, dat een belangrijke rol zal spelen tot aan de finale. Mulder: “Er komen zondag zowel minder ervaren als meer doorgewinterde karters in de baan. Die willen we om die reden niet te veel met elkaar laten kampen middels kart-aan-kartgevechten. Daarom meten we in de twee kwalificatieronden de gemiddeld snelste tijden van alle teams. De tien snelste teams plaatsen zich voor de grote finale. Je mag ervan uitgaan dat deze de meer geoefende karters herbergen, en die kun je in de eindstrijd wel veiliger laten racen en inhalen.”

De sportieve dag start om 09.00 uur met een welkomstwoord van de organisatie. “Om 10.00 uur begint de vrije training; dan kunnen de rijders even wennen en het goede gevoel krijgen voor de race. De eerste en tweede kwalificatieronde starten respectievelijk om 12.00 en 14.30 uur, waarna de allerbeste tien kartteams van de dag en het publiek zich kunnen opmaken voor de finale om 17.15 uur. Met de prijsuitreiking om 18.00 uur komt dan een wellicht geslaagde primeur tot een eind”, hoopt en verwacht Mulder. “Voor de winnende formatie hebben we een grote, chique beker klaarstaan.”     

De organisatie stelt alles in het werk om de dag leuk, gezellig, actievol en veilig te laten verlopen. De baan, die 5 meter breed is en in de bochten zelfs 7 meter, biedt genoeg ruimte voor een echte kartwedstrijd. Marchals zorgen voor uitleg van de regels, zoals waar elke gebruikte vlag voor dient, enzovoort. Mulder: “We beperken ons tot enkele basisvlaggen, waaronder de blauwe als inhaalsignaal, de gele die gevaar op de kartbaan aanduidt en de zwart-wit geblokte finishvlag.” 

Demonstratie karttalent
Ook voor het publiek is dit een leuke dag. De bekende Apeldoornse presentator/entertainer Tom van Zevenbergen praat het evenement gedurende de dag aan elkaar. Erg leuk om te vermelden is bovendien dat het 7-jarige karttalent Juste Mulder, zoon van Gerard, voorafgaand aan de twee kwalificatieronden een demonstratie verzorgt. Zo’n tachtig procent van het Marktplein wordt gedomineerd door de kartbaan, terwijl de VIP-tent aan de kant van het gemeentehuis zal komen te staan. “Deze is uitsluitend bestemd voor de deelnemende teams, organisatie en direct betrokkenen. Dit is een kwalitatieve tent, voorzien van glazen wanden, zodat – weer of geen weer – alles goed kan worden gevolgd. En natuurlijk is hier een hapje en drankje aanwezig. Echter, tot aan de finaleronde wordt géén alcohol geschonken. Overigens wil ik graag benadrukken dat voor het publiek op het Marktplein geen catering aanwezig is vanuit onze organisatie. Wél kunnen de toeschouwers zich verheugen op het Red Bull promotieteam, dat tussen 14.00 en 16.00 uur drankjes uitdeelt.”