Stedendriehoek

Snapshot Hoge Veluwe genomineerd voor toonaangevende prijs

STEDENDRIEHOEK – Een klein half jaar na de lancering van het burgerwetenschapsproject Snapshot Hoge Veluwe, is het genomineerd voor de European Excellence Awards: Europa’s toonaangevende prijzen op het gebied van PR en communicatie. De Hoge Veluwe is geselecteerd in de categorie Science & Education.

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe staan sinds 2013 tientallen cameravallen die dag en nacht foto’s nemen van het wild dat voorbij komt lopen. Dit levert jaarlijks meer dan een miljoen foto’s op. De foto’s geven een beeld van het gedrag van de verschillende diersoorten op de Hoge Veluwe. Studenten en onderzoekers van Wageningen University & Research gebruiken deze informatie voor ecologisch onderzoek en het inzichtelijk maken van beheervraagstukken van het Park.

Al die foto’s moeten bekeken en gecategoriseerd worden, zodat ze gebruikt kunnen worden voor het onderzoek. Met Snapshot Hoge Veluwe is de hulp ingeroepen van het publiek voor het bekijken van deze foto’s. Het project is de perfecte manier om mensen te verbinden met natuur en De Hoge Veluwe, en tegelijkertijd om belangrijke ecologische vragen te beantwoorden. Vanaf de lancering zijn er meer dan 900.000 fotoreeksen met daarop de wilde dieren van De Hoge Veluwe beoordeeld door ruim 4.000 vrijwilligers.

De European Excellence Awards worden sinds 2007 uitgereikt ter ere van de meest opvallende prestaties van Europese communicatieprofessionals in hun vakgebied. Met diverse categorieën, variërend van interne communicatie tot public relations, geven de Awards een overzicht van de meest uitzonderlijke voorbeelden van communicatie in Europa.

De juryleden zijn geselecteerd vanuit verschillende delen van het communicatievak. Tijdens een online stemsessie en een tweedaagse juryvergadering beslissen zij welke inzendingen de shortlist bereiken en uiteindelijk welke initiatieven de winnaars zijn van de European Excellence Awards. Hierbij worden de projecten beoordeeld op innovatie, implementatie, strategie en impact. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in Dublin, Ierland op 6 december 2018.