Stedendriehoek

Schapen scherenop Vaderdag

UGCHELEN – Vaste prik op de derde zondag van juni is de schaapscheerdersdag in Hoog Buurlo. Extra leuk: het is nog Vaderdag ook! Dus neem papa op 17 juni gezellig mee.

Bij schaapskooi Hoog Buurlo, Hoog Buurloseweg in Ugchelen, is die dag van 11.00 tot 16.00 uur van alles te beleven. Niet alleen worden de schapen geschoren, je kunt er ook veel doen. Voor kinderen zijn er allerlei activiteiten zoals het kluutschopspel, oud-Hollandse spellen, ponyrijden, broodje bakken en een lammetjeswandeling. Op de streek- en wolmarkt zijn schaapgerelateerde producten en Veluwse streekproducten te koop. Ook de geschoren wol wordt direct verkocht. Lekker eten en drinken kan ook: koffie, thee, fris, koek en ijs. Er is passende muziek. De entree is gratis, voor deelname aan activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Een flink aantal van de 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. “Traditie”, vertelt hun herder Wilfried Buitink. “Een tijdrovend karweitje. Zo laten we het ambacht van vroeger zien.” De 100 lammetjes die in het vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar.

De herder doet een boekje open over zijn vak. “De meest gestelde vraag is of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?” Maar alleen is Wilfried nooit. “De dieren houden me gezelschap. De hond, de schapen, het buiten-zijn, daar kan geen kantoorbaan tegenop.” ‘s Middags geeft de herder een demonstratie schapen hoeden.

Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.

Voor meer informatie en het activiteitenprogramma: www.staatsbosbeheer.nl