Stedendriehoek

Samen zorg dragen voor erfgoed en duurzaamheid

APELDOORN – Op woensdag 12 februari presenteert de gemeente het Erfgoedfonds. Met dit nieuwe fonds gaat de gemeente het behoud, de zichtbaarheid en beleefbaarheid van erfgoed en daarmee de identiteit van Apeldoorn verder versterken.

Belangrijke stimulerings- en ondersteuningsregelingen voor het onderhoud van monumenten en beeldbepalende panden worden samengevoegd. In het fonds is extra aandacht voor duurzaamheid. Tevens biedt het fonds de mogelijkheid om in de toekomst nieuwe regelingen toe te voegen.

In het Erfgoedfonds komen drie bestaande regelingen samen. Dat zijn de monumentensubsidie, het gevelfonds en het archeologiefonds. Voordeel van het samenvoegen is dat subsidieaanvragen meer in samenhang bekeken kunnen worden. Daarnaast voorkomt de gemeente dat er een lappendeken ontstaat van allerlei regelingen. “We zijn als gemeente samen met eigenaren verantwoordelijk voor ons erfgoed. Bureaucratische rompslomp mag geen reden zijn dat Apeldoornse kwaliteit en identiteit verloren gaat. Met het fonds maken we het voor onze inwoners gemakkelijker. En in de toekomst hopen we hier nog meer regelingen aan toe te voegen”, aldus wethouder Erfgoed Maarten van Vierssen (zie foto).

Nieuw is de ‘duurzaamheidsdienst’: eigenaren van een monument, beeldbepalend of karakteristiek pand kunnen gespecialiseerd advies inwinnen over verduurzaming. Van Vierssen: “Voor veel bewoners van oude panden is duurzaamheid een uitdaging. Je wilt immers zoveel mogelijk energie besparen zonder de identiteit van het monument te schaden. Dat vraagt maatwerk. Met de duurzaamheidsdienst in het fonds willen we als gemeente eigenaren actief helpen om te kijken naar mogelijkheden.”

Op 12 februari organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor eigenaren en andere geïnteresseerden. De bijeenkomst vindt plaats in het ACEC-café, Roggestraat 44, en start om 19.30 uur. (Foto: Rob Voss)