Stedendriehoek

Roze ouderen in beeld

APELDOORN – Samenwerkende organisaties brengen de reizende, multimediale buitententoonstelling ‘Oudroze’ naar Apeldoorn toe. Deze is te bezichtigen van vrijdag 19 mei tot vrijdag 9 juni aan de Stadskade. De officiële opening wordt vrijdag 19 mei om 17.00 uur verricht door wethouder Sunita Biharie.

Deze expositie is voor het eerst in Apeldoorn en zelfs de provincie Gelderland te zien. De tentoonstelling bestaat uit vijftien grote panelen met aan weerszijden foto’s en verhalen.

Fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans staat met Oudroze stil bij de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. “Dankzij de generatie die de homo-emancipatie tot stand bracht, heeft de huidige LHBTIQA+ gemeenschap een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is en die actief moet worden onderhouden.”

Coppejans verbeeldt de persoonlijke, inspirerende en soms schokkende, maar ook vooral prachtige en intieme verhalen van deze roze ouderen met Nederlandse en migratie-achtergronden. Persoonlijke portretten en verhalen die de aanjager zullen zijn voor het gesprek tussen de oudere en de jongere generaties.

Outcasts

“Nederland heeft een sterke traditie op het gebied van vrijheid van meningsuiting en solidariteit. Echter is deze vrijheid voor sommige groepen van relatief recente datum. Een voorbeeld hiervan is het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, waarmee Nederland wereldwijd pionierswerk verrichtte door het in 2001 legaal te maken. En tot ver in de tweede helft van de vorige eeuw werden homoseksuelen als outcasts beschouwd.”

“Tegenwoordig hebben LHBTIQA+ mensen een vrijheid die haast vanzelfsprekend lijkt. Maar deze vrijheid is kwetsbaar en zou niet mogelijk zijn geweest zonder de strijd van oudere generaties die vochten voor acceptatie en gelijke rechten. Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijft ook de acceptatie van homo’s en lesbiennes in Nederland niet vanzelfsprekend voor iedereen. Zo doet de wrange situatie zich voor dat homoseksuele ouderen vaak weer terug in de kast moeten zodra ze in een verzorgingshuis terecht komen.”

Sociale acceptatie

Het project Oudroze is in 2021 gestart door fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans en stichting Open mind, met als doel stil te staan bij de levenservaringen van roze ouderen. Deze ervaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst en verbinden ouderen en jongere generaties, ter bevordering van de sociale acceptatie van LHBTIQA+ personen.

Deze tentoonstelling toont 29 kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep van LHBTI-personen boven de 70 jaar oud.