Stedendriehoek

Rotaract Apeldoorn wil af van elitair imago

APELDOORN – Strijdbaar zitten ze tegenover me, Ellen Brocatus (31) en Fleur Eemsing (26), respectievelijk voorzitter en algemeen lid van Rotaract Apeldoorn. Natuurlijk houden ze er rekening mee dat er binnen hun serviceclub met enige regelmaat een ledenverloop is, maar de laatste vier jaar is het wel erg vlot achteruit gegaan. “In 2015 waren we met z’n zeventienen, nu nog met z’n vijven! Leden studeren af en gaan buiten de plaats werken, of ze storten zich vol op een gezinsleven. Dat gebeurt, maar deze terugloop was wel heel drastisch!”

Glimlachend, als boerinnen met kiespijn, zien ze er ook het voordeel nog wel van in. “Geen agenda’s trekken, geen notulen van vergaderingen, het overleg duurt wat korter.” Maar natuurlijk is dit geen situatie die ze langer willen laten voortduren. “Wij zoeken weer enthousiaste jonge mensen van 18 tot en met 35 jaar die zich willen inzetten voor het goede doel. En daarvoor krijgen de leden van Rotaract Apeldoorn ook veel moois terug”, beloven beide dames. “Wij hanteren vier speerpunten: samen netwerken, samen ontwikkelen, samen ontdekken en samen betrokken.”

Met veel plezier lichten ze deze speerpunten ook uitgebreid toe: “Samen netwerken; door de diversiteit van onze leden en activiteiten krijg je de kans contact te leggen met personen, instanties of bedrijven die je normaal niet zou ontmoeten. Samen ontwikkelen; investeren in persoonlijke ontwikkeling staat centraal binnen de club, waarbij een lid zelf kiest waarin hij of zij zich wil ontwikkelen en hoe hij of zij dat wil bereiken. Samen ontdekken; wil jij iets anders doen dan wat je in je dagelijkse leven nu tegenkomt? Dan zit je goed bij Rotaract! Iedereen kan ideeën aanbrengen en samen bekijken we of en hoe we dit binnen de club oppakken. Samen betrokken; Rotaract is een serviceclub voor de maatschappij. We steunen goede doelen in en rondom Apeldoorn. Onze acties zijn erop gericht om groepen te helpen die het minder getroffen hebben.”

Geslaagde acties

En wat betreft dat laatste aspect: daarin zijn de leden enorm creatief. Ellen en Fleur kijken bijvoorbeeld terug op een recente, zeer geslaagde wijnactie – in samenwerking met Koksland.nl – voor het goede doel: de crisisopvang jonge moeders Apeldoorn van IrisZorg aan de Calypsostraat. Ook Exittoys.nl verleende medewerking met het beschikbaar stellen van buitenspeelgoed voor kinderen van 1 tot en met 12 jaar. “Eerder in 2019 verzorgden we een uitermate geslaagde Kidsdag, in samenwerking met de Stichting Feestneus, waarbij kinderen gratis naar de bioscoop mochten. We zijn altijd van de partij tijdens de vrijwilligersdag NLdoet en we hebben ons in september ingezet voor de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn met een geslaagd bezoek aan de Apenheul en het Klimbos. Dergelijke maatschappelijke projecten zetten we met enorm veel plezier op en daarom is het des te spijtiger dat we ons nu vooral moeten richten op ledenwerving.”

Want hoewel Rotaract Apeldoorn al sinds 1987 bestaat, bemerkt het duo dat nog relatief weinig mensen bekend zijn met de serviceclub. “En als ze het al kennen, overheerst vaak het idee van een elitair gezelschap. Dat vooroordeel moet er echt uit. Ellen heeft een baan, ik studeer. We hebben al diverse keren in een Apeldoorns café een speeddate georganiseerd voor leeftijdsgenoten, daar is niets elitairs aan. Graag ook zouden we dit eens oppakken voor de LHTBI-groep, aangezien Apeldoorn toch een Regenboogstad is.” Ellen en Fleur realiseren zich daarnaast terdege dat Apeldoorn een ‘lastige stad’ is voor ledenwerving binnen de Rotaract. “Omdat dit geen studentenstad is en juist in die doelgroep moeten we het veelal zoeken.”

Niet vrijblijvend

Wie lid wordt van Rotaract Apeldoorn, betaalt 50 euro per jaar. Eens per twee weken komen de leden op vrijdagavond samen, “vooral om het gezellig te hebben.” Ellen en Fleur willen wel graag benadrukken dat lid worden weliswaar vrijwillig is maar niet vrijblijvend. “Er wordt de nodige inzet van je verwacht, maar daar krijg je echte vrienden voor terug.” Op zondag 8 maart houdt de Rotaract Apeldoorn een kennismakingsdag. “Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website apeldoorn.rotaract.nl en verder zijn we alom present op Twitter, Facebook en Instagram.”