Stedendriehoek

Roots in the Woods diep geworteld in de stad Apeldoorn’

door Marc Looijen

n

APELDOORN – Theater, muziek, activiteiten en heerlijk eten en drinken. Het zijn de basis-ingrediënten voor alweer de negende editie van het Roots in the Woods herfstfestival, dat van vrijdag 19 tot en met zondag 21 oktober plaatsvindt. Het Apeldoornse Beekpark is opnieuw de hoofdlocatie.

Namens de organisatie kijkt eventmanager Marco Bod alweer reikhalzend uit naar het festival: “Roots in the Woods is de voorbije jaren diep geworteld geraakt in de stad. Het is inmiddels echt Apeldoorns bezit geworden. Daarnaast breidt het zich steeds verder uit over de Veluwe en dat is alleen maar mooi, want een van onze doelen is om meer mensen ‘van buiten’ naar Apeldoorn en de Veluwe te trekken. In dit kader werken we nauw samen met de instanties die Apeldoorn en de Veluwe volop promoten.”

De kern van het festival, dat in 2010 zijn primeur beleefde, is al die jaren het Beekpark geweest. Maar dat wil niet per se zeggen dat dit ook altijd zo blijft, vertelt Bod: “Elk jaar wordt het aanbod op het festival groter en dat betekent ook dat we steeds meer van het Beekpark afsnoepen. Voor de komende editie zoeken we nóg meer de grenzen van het park op om onze ambities van groter en beter te kunnen waarmaken. Maar: vorig jaar hadden we prachtig weer tijdens het festival en toen was het park simpelweg té vol. Dat heeft ons wel aan het denken gezet voor een eventuele verhuizing van locatie.”

Aan de basis van het festival zal echter nooit gesleuteld worden, belooft Bod. “Een stoer en rauw herfstfestival. We zijn er voor alle bezoekers, in alle leeftijdscategorieën, en iedereen wordt in het weekend op de wenken bediend. De zondag loopt al jarenlang als een malle, met vooral ook veel gezinnen. De vrijdag is echt een feestavond voor volwassenen; de zaterdag is al voor een breder publiek, net als de zondag dus. We passen bijvoorbeeld de muziekkeuze aan het specifieke publiek aan.” Voor inmiddels ook alweer het vijfde jaar kent het festival side events in Hoenderloo (Landal Miggelenberg) en Oldebroek (Landal Landgoed ’t Loo). “De activiteiten die in het kader van Roots in the Woods vanuit de Landalparken worden georganiseerd, zijn bedoeld om hun bezoekers enthousiast te maken voor een terugkeer naar de Veluwe.”

Leuke innovaties in het aanbod zijn er ook dit jaar weer volop. Bod: “Als nieuwe partner in de samenwerking begroeten we onder andere de Veluwe Express; die zal via de Stichting Veteraan Autobussen de bezoekers vervoeren met oldtimerbussen van Landal Miggelenberg in Hoenderloo naar het Beekpark en vice versa.” Eveneens kakelvers op het programma is de Veluwe Herfst Proef Route, een fietstocht van 55 kilometer. “Tickets hiervoor zijn te bestellen via de website www.rootsinthewoods.nl. De rit start bij Hotel Oranjeoord, er is een lunch bij De Cantharel, vervolgens een streekhapje bij Landal Miggelenberg, dan een Veluws borrelhapje bij Zenzez Hotel & Lounge, een Veluws proefplankje bij De Echoput en tenslotte terug naar Oranjeoord. Tussendoor zijn er nog diverse ‘afstapmomentjes’ op plekken die Apeldoorn en de Veluwe volop recht doen.”

Interessante partners
De organisatie van Roots in the Woods zoekt door de jaren heen steeds meer de samenwerking met interessante partners op. Dit jaar stimuleren onder andere het Toeristisch Platform Apeldoorn, Visit Veluwe, Apeldoorn Marketing, de gemeente Apeldoorn en Stichting Centrummanagement Apeldoorn het evenement. Zij zijn in het park te gast voor een zakelijke borrel op vrijdag voor hen en hun netwerkcontacten. “Wij brengen in dit weekend alle partijen samen”, glimlacht Marco Bod. “Tijdens een relatiebijeenkomst presenteerden we onlangs ook een nieuw initiatief, de Club van 100. Met deze Roots-vriendenclub zoekt het festival 100 vrienden die voor €100,- een steentje willen bijdragen aan de ontwikkeling van het festival. Daarbij is niet alleen de financiële bijdrage van belang. Met 100 vrienden ziet Roots in the Woods ook het draagvlak achter het festival verder groeien.” Tegen het einde van de avond ontvingen de gasten een proefglas BurlBier. “Een herfstachtige triple van 8%, gebrouwen door de makkers van de Veluwse Schavuyt. Een tikkie gek en eigenzinnig biertje. Neem een slok en waan je op de Veluwe. De naam BurlBier verwijst naar de burlende herten, waarbij de mannetjes hun bulderende lokroep over de Veluwe laten horen.”

Zwijntjesactie
Verder is de organisatie trots te kunnen melden dat cultuurhuis Gigant in het park opnieuw naamgever wordt van de Mainstage, het hoofdpodium voor de artiesten. Theater Orpheus fungeert als gastheer van het kindertheater en Apenheul werkt mee aan het klim- en klauterparcours dat ook de naam van het apenpark gaat dragen. Bod: “Tenslotte wil ik alvast de aandacht vestigen op onze zogenoemde Zwijntjesactie, van maandag 15 tot en met vrijdag 19 oktober. Elke dag verstoppen we een everzwijn in een etalage in het centrum van Apeldoorn. Wie op de site en facebookpagina van Apeldoorn Binnenstad raadt waar het zwijntje is, maakt kans op een herfstpakket. Onderdeel daarvan is een leuk bierproefkaartje, waarmee de winnaar tijdens Roots in the Woods drie speciaalbieren gratis kan proeven.”

Met ruimere openingstijden en meer programma is het Roots in the Woods festival dit jaar dus nog uitgebreider dan vorige edities. Wat blijft is de ‘Rootsy’ sfeer van genieten, verbazen, proeven en beleven. De festivalterreinen zijn gratis toegankelijk, voor bepaalde voorstellingen en activiteiten wordt een bijdrage gevraagd. Via de website www.rootsinthewoods.nl is een overzicht van de locaties en bijbehorend programma te vinden.