Stedendriehoek

Restauratieprijs van Stichting Apeldoornse Monumenten

APELDOORN – Dit jaar reikt Stichting Apeldoornse Monumenten de ‘SAM Restauratieprijs 2023’ uit. Meedingen naar deze prijs kunnen panden in de gemeente Apeldoorn (stad, dorpen en buitengebied), erkend als karakteristiek of beeldbepalend pand, of als gemeentelijk of Rijksmonument of anderszins karakteristieke oude panden, die tussen 1 januari 2019 en 31 december 2022 vakkundig zijn gerestaureerd, waarbij de cultuurhistorische waarde is versterkt. Ook bedrijfspanden en openbare gebouwen die aan deze criteria voldoen kunnen voorgedragen worden.

Deze prijs wordt eens in de vier jaar uitgereikt. Een vaktechnische jury maakt een selectie uit de voorgedragen locaties. Deze selectie wordt vervolgens getoetst op cultuurhistorische en technische kwaliteit en mate van complexiteit van de restauratie. De restauratie met de hoogste score wint de SAM Restauratieprijs 2023.

Iedereen kan gerestaureerde panden voordragen voor de SAM Restauratieprijs door het sturen van een e-mail naar info@apeldoornsemonumenten.nl tot uiterlijk 15 mei, onder vermelding van het adres van het voorgedragen pand en een korte argumentatie. Voordrachten moeten voldoen aan de criteria zoals vermeld in de inleiding van dit artikel.

Foto van het Jaar 2023

Stichting Apeldoornse Monumenten organiseert daarnaast een fotowedstrijd: ‘SAM Foto van het Jaar’. De meest fraaie afbeelding van een karakteristiek en/of monumentaal pand in Apeldoorn wordt beloond. Iedereen kan deelnemen door een foto uiterlijk 30 juni 2023 te uploaden naar de SAM-website www.apeldoornsemonumenten.nl/sam-foto-van-het-jaar. “Vul op de site uw gegevens in en lees de voorwaarden waaraan u en uw foto dienen te voldoen, met name de reden ‘vanwaar deze foto?’ Met het invullen verklaart u tevens dat u akkoord gaat met deze voorwaarden. De mooiste drie inzendingen ontvangen een prijs.” De winnende foto wordt uitgeroepen tot de ‘SAM Foto van het Jaar 2023’.

Een vakjury bepaalt wie de eerste, tweede of derde prijs in de wacht sleept. De prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht. De makers van de winnende foto’s ontvangen een oorkonde en een fraaie uitvergroting van hun foto. De winnende foto’s worden ook op de SAM-website geplaatst.

De uitreiking van beide prijzen, de ‘SAM Restauratieprijs 2023’ en de ‘SAM Foto van Het Jaar’, zal begin september plaatsvinden bij de opening van de Open Monumentendagen. Voor meer informatie, e-mail info@apeldoornsemonumenten.nl en website www.apeldoornsemonumenten.nl

Foto:

De Maalderij, Klarenbeek, winnaar in 2019.