Stedendriehoek

Renske Kruitbosch lanceert columnbundel

TERWOLDE – Renske Kruitbosch, bekend van de columns in o.a. Nieuwsblad Stedendriehoek, lanceert een columnbundel. In Humor redt alles zijn de vierendertig meest spraakmakende columns opgenomen. Niet alleen de columns vullen het 96 pagina dikke boek; ook geeft de columnist een kijkje in de geschreven reacties die ze wekelijks krijgt, zowel positief als negatief.

Extra leuk is dat Renske diverse aantekeningen, opmerkingen en tips voor schrijvers in spe heeft geschreven. Het boek is verkrijgbaar op www.renskekruitbosch.nl en vanaf dinsdag 19 november onder andere bij Primera Oonk in Twello.

Renske, die ruim een jaar voor Nieuwsblad Stedendriehoek schrijft en nu zo’n drie jaar columnist is, heeft getwijfeld over het uitbrengen van een boek.
‘Ja, weet je… Zitten mensen op een boek te wachten? Timm, van Reclamebureau MetTimm, kwam met het idee. Wat ik vooral wilde is een eerlijke inkijk geven. Niet alleen de beste en slechtste columns bundelen, maar er iets extra’s aan toevoegen,’ vertelt ze.

Dat ‘extra’ zit hem in de opmerkingen. Tussen de vaak scherpe, humoristische columns staan aantekeningen van de columnist. Over het ontstaan van een column, hoe ze een artikel opbouwt of tips voor schrijvers (in spe).
‘Ik heb de opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam gevolgd. Geweldig leuk! Ik denk dat je schrijven en creativiteit niet kunt leren. Het is kilometers maken, gewoon doen. In het boek staan misschien wat onverwachte tips. Dat je bijvoorbeeld tijdens het schrijfproces niet meteen op spelling moet letten. Iets wat we van school uit natuurlijk wel leren, maar wat soms je creativitieit een beetje kan beperken. De woorden moeten eerst vloeien. Daarna poets je de boel glad. Zoiets,’ grinnikt Renske.

Naast de opmerkingen of ‘geouwehoer’ van de columnist zoals op het boek beschreven staat, zijn er reacties van lezers in opgenomen. Uiteraard anoniem en net iets ander verwoord.
‘Ja! Zo is het boek voor zelfs voor haters grappig om te lezen. Vind ik humor. Wie weet staat hun reactie er in,’ glimlacht de columnist.
‘Als columnist moet je randjes opzoeken, dingen anders belichten en soms zaken laten schuren. Een column moet raken. Dat probeer ik te doen. Als daar op gereageerd wordt, positief of negatief, dan mag dat ook gewoon gezien worden. Sommige mensen doen daar heel moeilijk over. Ik vind het wel mooi. We moeten vaker lullen met elkaar. Of we het nou eens zijn of niet.’

Die titel?
‘Levensmotto. Mensen zijn gek en humor redt alles, maar dat werd een beetje lang. Ik geloof dat humor alles redt. Het maakt luchtig. Blij. Het zorgt voor connectie tussen mensen. Vaak lachen we later pas om situaties. Ik doe dat vaak op het moment zelf al. Dan denk ik: met de Kerst zou ik hier hard om lachen. Dan doe ik het nu maar vast.’

Wat is het doel van het uitbrengen van de bundel?
‘Naast dat ik het natuurlijk een leuk boekie vind met extra aanvulling, wil ik graag een signaal geven aan (jonge) meisjes. Of eigenlijk kinderen in het algemeen. Klim maar in de pen of op het podium of doe maar anders dan anders. Ik hoop dat er een aantal ouders zijn die dit boek aan hun rebelse dochter of creatieve zoon geven. Om te laten zien dat het niet erg is om buiten de lijntjes te kleuren. Eén van mijn andere motto’s is: ga het maar halen. Al is er maar één kind of volwassene die denkt: als zij het kan…’ zegt Renske.

Waarom moeten mensen het boek kopen?
‘Mensen moeten niks,’ glimlacht Renske. ‘Als je de columns leuk vindt, een grappig boek in je collectie wil hebben of zelf schrijft is het een geinig boek. Ik merkte zelf dat ik nieuwsgierig was en nog steeds ben naar tips van schrijvers. Ik wilde die luiken open gooien.’

Wat is je beste column?
Renske lacht. ‘Jeetje – die heb ik niet. Mijn eerste column was een brief aan de burgemeester van de gemeente Voorst, Jos Penninx. Er was een nieuw horecabeleid wat betreft eetkramen die de mensen voorzagen van een frietje na het stappen. Moesten ineens een half uur eerder dicht. Vond ik idioot. Ik kreeg megaveel reacties! Naar aanleiding van die column heb ik met de burgemeester en organisatoren van evenementen rond de tafel gezeten. Beleid werd aangepast. Dat was heel gaaf, want ik had die column in een kwartier geschreven. Denk trouwens dat er niet echt een beste column is. Al raakt het maar één persoon positief, dan is het voor mij een goede column. Of als mensen met een andere blik naar een zaak kijken.’

Doe je er lang over, dat schrijven?
‘Verschilt echt per week. Soms zit ik uren te kauwen op een onderwerp en soms staat er binnen een uur al wat op papier. De hele week ben ik aan het ‘tanken’. Dat heb ik van Youp (van ’t Hek, red.) geleerd. Ik spreek hem regelmatig en hij is natuurlijk meester van de column. Alles goed in je opnemen. En dan schrijven, hè… Nooit over privézaken, trouwens. Mijn gouden regel: over privézaken schrijf je niet.’

Het boek Humor redt alles van Renske Kruitbosch is te koop op www.renskekruitbosch.nl en in diverse boekwinkels.

Tags: