Stedendriehoek

Rembrandts gezicht echt tot leven”

APELDOORN – De winnaar van Project Rembrandt is bekend. De jury wees zondagavond in een zinderende finale student Kunstgeschiedenis Sebas Groot aan als beste amateur-kunstschilder van Nederland. De 45-jarige Nard Kwast uit Apeldoorn werd nipt tweede.

Nard werkt als ambtenaar bij de gemeente Arnhem, maar eigenlijk had hij kunstenaar moeten worden. “Tekenen is mijn tweede natuur en rond mijn twintigste ben ik gaan schilderen; ik was toen al geboeid door de meesters uit de zeventiende eeuw. Ik nam privélessen en verdiepte me in materialen en technieken van de beroemde schilders.” Af en toe maakt Nard reproducties van bekende schilderijen, die hij ook verkoopt. Hij schildert ongeveer drie dagen per week, maar omdat het schilderen zo in zijn wezen zit, is dat voor hem niet genoeg: “Project Rembrandt heb ik met beide handen aangegrepen om eindelijk mijn droom waar te maken: professioneel kunstschilder worden.”

De Apeldoorner nam het in de finale op tegen Suzana (44) uit Putte, Ruben (34) uit Leerdam en Sebas (21) uit Egmond aan den Hoef. Voor de technische opdracht moesten de finalisten Rembrandts zelfportret als de apostel Paulus naschilderen. Voor deze opdracht brachten de finalisten 24 uur in het Rijksmuseum door. Deze bijzondere opdracht werd volgens de jury overtuigend gewonnen door Nard; in zijn portret kwam Rembrandts gezicht echt tot leven’.

Als vrije finaleopdracht mochten de finalisten twee maanden thuis aan een eigen meesterwerk werken. De werken van Nard en Sebas bleken favoriet bij de publieksjury. Juryleden Pieter Roelofs en Lita Cabellut beoordeelden uiteindelijk het werk van Sebas als beste.